-
Koło zębate napędzające.
Zbliża mi się czas wymiany rozrządu. Szukając kompletnego rozrządu w zestawach znajdują się trzy elementy pasek, rolka prowadząca i napinacz. Patrząc w ePerze w napędzie rozrządu jest jeszcze jedna rolka zaznaczona strzałką. Czy ona też podlega wymianie bo nie przypominam sobie ostatniej wymiany rozrządu.
Jeżeli temat istniał to proszę o linka i wykasowanie postu.
-
to jest koło pasowe wału korbowego, teoretycznie wszystkie koła zebate powinno sie zmieniac co drugą wymiane rozrządu, ale lepiej tego kola nie ruszać.. twin sparki mają tam bardzo mały klin i czasem są przypadki ze nowe kolo sie zrywa na tym klinie ze wzgledu na zly moment dokrecenia sruby bądz zastosowanie starej...
-
Dzięki za odpowiedź. A czy da się jakoś sprawdzić czy wszystko z nim w porządku ?
-
mozesz jedynie zobaczyć w jakim stanie są zeby, ale mysle ze nie bedzie z tym problemu.. ewentualnie je oczyścić..
górne koła wałków rozrzadu mozesz wymieniać do woli ale tez najlepiej potem zakupić nowe oryginalne śruby..
-
No właśnie a te górne jest sens ruszać bo spotkałem się z mechanikiem który proponował je wymieniać co 100000, a koszt tych kół jest nie mały.
-
nie wiem czy jest sens, musisz obejrzeć zęby w jakim są stanie.. wiadomo wyślizgane bedą ci szarpać nowym paskiem co prowadzi do szybszego jego zuzycia bądz w skrajnych przypadkach zerwania..