1 załącznik(i)
Uciekający płyn od selespeeda...
Witam,
Mam problem. Własnie wróciłem z akcji ratunkowej naszej alfy ( całe szczęście że 1km od domu...). Opiszę pokrótce sytuację.
Sytuacja dotyczy Alfa Romeo 147 2.0 Distinctive Selespeed 150KM 2002r.
Moja luba wracała z pracy aż nagle podczas jazdy wybiło jej z biegu(3) na luz(N). Po zatrzymaniu żaden bieg nie chciał "wejść" ani do przodu ani wsteczny.
Po moim przyjeździe na miejsce potwierdziło się to. Samochód normalnie zapalał, silnik pracuje równomiernie itd. "Tylko" biegi nie chciały wejść. Po wstępnych oględzinach okazało się że nie ma oleju/płynu w zbiorniczku od selespeeda czyli z tym rysunkiem Załącznik 112951 . Był sprawdzany w czwartek - było max. Zwykle po otwarciu drzwi kierowcy alfa "ustawia się", teraz tego nie było.
Pojechałem więc po olej do sklepu autobusikiem i z zakupionym wróciłem z powrotem. Po dolaniu do maxa i odczekaniu chwili odpaliłem alfę i udało się wrzucić bieg. Ku mojej uciesze udało się wrzucić bieg. Zdecydowaliśmy że przejedziemy ten pozostały kilometr pod blok i jutro coś z tym podziałamy bo teraz leje okropnie i ciemno.
Podczas tego jednego 1km akurat na drodze są światła gdzie musiałem się zatrzymać i wyrzuciło na luz(N) zamiast "zbić" do 1 jednak udało się bieg ponownie wbić i ruszyć dalej. Pod blokiem jednak znowu wyrzuciło na luz(N) i już nie udało się biegu wbić. Ponownie wysiadłem i sprawdziłem olej. Ku mojemu zdziwieniu NIC NIE BYŁO. Tak więc popchnęliśmy 3m na najbliższe miejsce parkingowe i postanowiliśmy zając się tym rano.
Teraz kilka pytań:
1) Czy system ma jakieś zabezpieczenie przed pracą na sucho że wybiło mojej lubej na luz i później pod blokiem czy też nie i może to pociągnąć dalsze konsekwencje?
2) Czy ten kabelek/sznureczek od zakrętki od oleju to jest odpowietrznik tak jak przy nakrętce od płynu do wspomagania? czy powinien być gdzieś przyczepiony? Szukając wycieku zauważyłem że jest długi i nigdzie nie jest przyczepiony.
3) No i najważniejsze gdzie szukać wycieku tego płynu? ma ktoś może jakiś schemat tego zbiorniczka/układu? Może ktoś coś podpowiedzieć?
oczywiście jutro dzwonię do mechanika i się umawiam ale wiadomo jak z terminami. Poszukałbym sam przez ten czas.
Z góry dzięki z rady.