-
Termostat a spalanie
Takie pytanko, mój termostat dochodzi dość szybko do 85st i spada do 75 i znów dochodzi do 85-90 i znów spada czyli standard, ale jak ma się to do spalania?? Zmienia się dawka paliwa czy nie ?? Spali przez to więcej ?? w momencie kiedy wskaźnik pokazuje ok 80st komputer widzi 70-72st czyli nie dość że temp skacze to jeszcze jest rozbierzność we wskazaniach. Spalanie podchodzi pod 8 więc tyci za dużo...
-
Mi faktyczne spalanie spadło po zamontowaniu nowego termostatu o ciut ponad pół litra w mieście. Na trasie bardzo mała różnica.
-
hmm, behr-a założyłeś?? ile teraz pali w mieście? też skakała temp czy całkiem padł ??
-
Verneta ;)
Temperatura w trasie to coś jak u Ciebie. W mieście w korku niecałe 90 stopni. Ewidentnie jednostka niedogrzana.
Obecnie nie wiem ile jeszcze pali, gdyż maiłem zmienną geometrię czyszczoną i spalanie się delikatnie zmieniło (widzę, że na plus)... także nie wyliczałem jeszcze średniej.
-
wymien termostat i spalanie spadnie Ci o 1 do 1,5 litra na 100 km.
Przy niedogrzanym silniku komputer wydluza czas wtrysku przez co wiecej spala twoj samochod na 100km.
Masz 140 konny silnik, wiec wymiana termostatu nie jest prosta ale i tak latwiejsza niz w 115 konnej wersji.
Zmienisz termostat i nie poznasz auta!
-
Termostat do wymiany :) tez tak mialem ze mi temperatura skakala ald wsadzilem nowy i dziala jak ta lala :)
-
Skoro temperatura dochodzi ci do 85C i potem spada (bo otwiera się termostat) to masz z nim wszystko ok. Taki proces powtarza się aż do ustabilizowania temperatury i tu pytanie jaka temperaturę utrzymuje po ustabilizowaniu - z tym silnikiem to musisz przejechać min 20km żeby to nastąpiło. Różnice pomiędzy wskaźnikiem kabinowym i wskazaniem komputera mogą dochodzic do 10 stopni - poczytaj podwieszony temat o termostatach i temperaturze. Spalanie generalnie się nie zmieni
-
Temperatura nie ustabilizuje sie nawet za 600km..... caly czas tak skacze.
-
A układu nie masz zapowietrzonego? Albo masz założony zamiennik Verneta oryginalnego termostatu - na nim takie falowanie temp. występuje
-
Zapowietrzony nie jest. Byc moze jest termostat werneta, ale czy beda te skoki temp mialy wplyw na spalanie????