Modulowany kanał ssący - zachowanie
Witam,
Zmagam się z niemiłosiernymi odczytami zużycia paliwa (przy ruszaniu i jeździe do 30 km/h na stałe jest 25l/100 - powyżej tej prędkości spalanie maleje - specjalnie też nie ma różnicy czy silnik rozgrzany czy nie, no może minimalnie mniej spala rogrzaniu).
Po dwóch podmianach przepływki, można powiedzieć, że to nie ona jest winna. Ale to co mi się rzuciło w oczy to modulowany kanał ssący(V.I.S w FESie), a konkretniej brak zmian jego długości. Cały czas mam w FESie stan LONG, bez względu na temperaturę silnika, prędkość, obroty etc. Z tego co widziałem w dokumentacji, to poniżej 2800 obr powinien wskazywać SHORT. A więc odłączyłem kabel od siłownika(wtedy wydaje mi się że kanał jest ustawiony jako SHORT) i przy obrotach na biegu jałowym, przepływ powietrza wzrósł prawie dwukrotnie.
Może ktoś wie więcej o tym elemencie i czy skomentuje moje spostrzeżenia?
I czy ktoś ma wiedzę na temat wyliczeń spalania wg kompa? który parametry bierze po uwagę itp?
W autodacie podano, że czas wtrysku zależy od obciążenia (a ono z przepływu powietrza i obrotów) oraz temperatury. Jednak te parametry są poprawne...
Zabawne też jest to, że gdy sprawdzałem przepływkę podczas jazdy i na postoju to przeważnie podczas jazdy wskazania są o wiele większe:)
Test spalanie wg baku, trwa.
Ciekawe też że brakuje odcięcia...ehh