-
benzyna w oleju
Witam,
od ponad miesiąca posiadam GTV 2.0 ts 1996r. Auto kupiłem z nadmiarem oleju. Odsączyłem ok 150ml oleju aby wskazywał na bagnecie MAX. Zauważyłem wtedy ze olej "pachnie" nienaturalnie, na 90% wyczuwam benzyne. Jednocześnie bardzo rzadko ( może 3 razy) po uruchomieniu silnika, zapala się kontrolka wtrysków, która gaśnie po zgaszeniu silnika i jego ponownym uruchomieniu. Autem zrobiłem w ciągu miesiąca ok 300 km, (nie licząc trasy Poznan-Krakow, tam ją kupilem) więc nie wiele mogę o nim powiedzieć. Silnik chodzi płynnie, trzyma równo obroty i jest silny. Olej castrol 15w 40. Wymieniony rzekomo 900 km temu. Auto kupiłem w Poznaniu, przyjechałem nim do Krakowa, zobaczyłem wtedy także, ze poziom płynu chłodniczego jest poniżej minimum, po uzupełnieniu, ubytku nie zauważyłem lub jest minimalny. Niestety umknęło mi to przy zakupie i nie wiem jaki był stan płynu przed trasą. Wczoraj zrobiłem ponad 100 km, rano sprawdzałem poziom oleju i jego stan się nie zmienił. W jaki sposób sprawdzić którędy benzyna tam się dostaje i czy napewno to benzyna lub inny płyn? Czy delikatnie można nią jeździć? mam jutro trasę i pilnie autko potrzebuje, ale oczywiście jak trzeba to odstawie.
-
wtrysk moze leje
nie pali Ci to za duzo ?
-
W mieście ok 12, nogę mam ciężką. Dodam za przy zalaniu do pełna lała mi się benzyna po ulicy, przyczyną okazała się nakrętka pompy paliwa. Po wymianie jej, wszystko ok. W aucie śmierdzi mi trochę benzyna, ale przypuszczam ze moze to być pozostałość po wylewajacej się benzynie. Mam wrażenie że jednak ucieka mi w małym stopniu, regularnie płyn chłodniczy. Może to być powiązane? Jak rozpoznać czy wtrysk leje? Na kompie nic nie wykazalo.
-
12 w mieście pod ciężką nogą to mało pali. Musisz sprawdzić wszystkie nieszczelności w układzie chłodzenia i układzie paliwowym a ten olej to wymień na lepszy bo to dla pewności że jest bez żadnej innej cieczy no i oczywiście 15W40 w takim silniku to grozi poważnymi problemami
-
Mineralny olej do TS'a? Castrol? Jeżeli dbasz trochę o auto, to pomyśl nad jakimś Valvolinem i najlepiej 10w40. Chyba, że silniczek ma chrapkę na olej, a na gęstszym, zostawiasz za sobą "chmurkę" :) Być może, zalali ten 15w40, bo olej mineralny łatwiej się spala i nie pozostawia praktycznie śladu po sobie, przez co nie będzie tak kopcić i nie będzie tak śmierdziało.Oby nie okazało się, że ktoś chciał może, ukryć przy tym jakąś nieprzyjemność.
-
Oczywiście olej wymienię na dniach. Silnik chodzi rewelacyjnie, mechanik uznał że jest zdecydowanie bez zastrzeżeń. W aucie zawsze musi u mnie grać wszystko na "Tip top"! W takim razie rano zawioze do mechanika, żeby to ogarnął. W każdym razie jak, ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, bardzo proszę o info. Dzięki.
-
Podobno jest to wina listwy wtryskowej, zresztą widać że kombinowane coś było przy niej. W każdym razie listwe zakupiłem wraz z olejem (Mobil2000 10w40) i filtrem. Dam znać co z tego wyniklo.
-
Po wymianie listwy, wszystko ok:-) Mam jeszcze jeden problem. Jak wspominałem, czasami zaświeci mi się kontrolka wtrysku. Tylko po uruchominiu silnika. Wtedy obroty minimalnie spadaja. Jak wylacze motor i spowrotem go odpale, wszystko wraca do normy. Dzieje się tak raz na ok. 10 odpaleń i tylko jak motor jest zimny.
-
Podepnij pod kompa tam więcej pokaże :)
Może błąd zapamiętał i teraz tak szaleje?