-
Problem- Gotowanie wody
Witam, mój problem polega na tym, iż od okolo 3tyg, zdarzalo sie sporadycznie ze temp. wzrastała mi z 90 na 130 stopni, lecz po chwili to ustepowało. W trakcie gdy temp. wskakuje na 130 stopni majac ogrzewanie ciepłe na full dmucha zimnym powietrzem oraz wywala płyn przez korek góra ze zbiornika. Podobno miała byc to wina termostatu i w zeszłym tyg wymienilem termostat, lecz problem trwa nadal. Apogeum osiągnałem dzisiaj gdy temp wzrosła do 130 stopni i nie chciała wogole spasc, wyłaczajac silnik nie moglem juz go zapalic. Prosze o pomoc co moze byc tego przyczyną, bo jedni twierdza ze pompa wodna, inni ze uszczelka pod głowicą. Jeśli potrzebne sa jeszcze jakies informacje to prosze pisac.
-
Wydaje mi się, że uszczelka pod głowicą. Sprawdź węże, czy są twarde (termostat-chłodnica), czy jest w zbiorniczku wyrównawczym olej, czy przy odkręcaniu korka od zbiorniczka nie wywala płynu.
-
98% uszczelka pod głowicą
-
Hmmm oleju raczej nie zauwazylem, w ktorym momencie czy nie wywala płynu bo w trakcie rozgrzania wlasnie przez korek wywala, a co do węży to niewiem co oznacza okreslenie ,,twarde", wg mnie sa ze tak powiem średnie w przypadku ich ściskania :P
-
Spotkałam się z podobnym przypadkiem u mnie w rodzinie (użytkownik Ka-Ka), płyn wywalało ze zbiorniczka, temp. rosła. Oleju w zbiorniczku nie było, zapachu spalin również, korek od oleju też był ok (bez mleka:)). A jednak po zbadaniu w serwisie, na obecność spalin wyszło, że jednak są i uwalona uszczelka. Węże o których wspomniałam wcześniej były twardawe, a powinny być miękkie.
-
WITAM!Zdecydowanie po opisie obstawialbym uszczelkę glowicy.Pozdrawiam