-
Diagnostyka (Gdynia)
Cześć, mianowicie mam taki mały problem że w mojej 147 przebieg miga, no i mam zapaloną ciągle kontrolkę od poduszek (podobno wystarczy wywalić błąd), zatem chcę do zdiagnozować poprzez FiatEcuScan, no i napotkałem mały problem, zatem kieruje do was pytanko.
Mam kabel z poprzedniego samochodu (audi a3 z 1998roku), czy taki kabelek zadziała mi do FiatEcuScan ? Czytałem na forum, że ludzie jakoś dali radę się z tym podłączyc, jednakże mi sie jeszcze to nie udało.
No i kolejne pytanko czy jest ktoś chętny i bardziej znający się ode mnie na diagnostyce w terenie trójmiasta który poświeciłby mojej alfie kilka minut ?:)
pozdrawiam,
grzesiek
-
tak na szybko - zagadaj do kolegi szerszeń ( Gdańsk)
-
Kontrolka od poduszek zapewne spowodowana rozpięciem wtyczki pod fotelem.
Przebieg miga, bo gdzieś jest słaby styk na elektryce.
VAGi chyba też z OBDII korzystają, więc powinno się podłączyć. Inna sprawa, że nie wszystko będziesz mógł zdiagnozować, jeśli nie masz przełączników na kablu (Airbag/KKL, itd).
-
Wtyczki pod fotelami sprawdzałem, są podłączone, spięte dobrze (jeszcze dla pewności poprawiałem). Podobno dopóki błędu się nie wykasuje będzie kontrolka się palić, no i na kablu nie mam przełączników żadnych, spróbuję skontaktować się z Szerszeniem
dzięki za pomoc;)
-
A nie masz kluczykiem wyłączonej poduszki pasażera (po otwarciu drzwi od strony pasażera "w desce rozdzielczej")? U mnie po wpięciu kabelków kontrolka znika bez konieczności kasowania błędów.
-
akurat poduszki pasażera to było to co sprawdziłem na samym początku, więc jeszcze jakieś pomysły ?
no i mam jeszcze dodatkowy problem, ogólnie zauważyłem, że lampy trochę mi się 'pocą', więc jest to pewnie przyczyną źle działającego silniczka regulacji poziomu świateł. Kiedy włączę światła mijania silniczek włącza się i chodzi chodzi chodzi, może nawet chodzić z 10minut, oczywiscie jest to straszne buczenie, jednakże czasami się one wyłączy.
Domyślam się że a ? dobrze by było rozebrać ten silniczek, tylko teraz takie pytanko jak to zrobić czy jest konieczność wyjmowania lampy, co za tym idzie zderzak?
dzięki z góry :)
-
To buczenie silniczka pokazuje tylko, że silniczek dokonał swojego żywota. Niestety jest on w takim miejscu, że zbiera się tam woda i kondensatory się wilgocą. Radzę szukać silniczka po numerze części (pasują nawet z iveco), a nie po marce to możesz sporo na nim zaoszczędzić.
Sam silniczek możesz teoretycznie wykręcić bez demontażu reflektora, lecz dostęp jest bardzo ograniczony (2xśrubki na krzyżak).
-
ok dzięki, spróbuje w wolnej chwili sprawdzić co dokładnie z tym silniczkiem,
ogólnie odezwałem się do szerszenia, ale jednak oferuje on pomoc odpłatną, miałem nadzieję, że da rade za symboliczne piwko :) zatem wniosek krótki, kabel już zamówiłem i muszę stać się specjalistą od diagnostyki, jakby ktoś z trójmiasta potrzebował podłączyć się to zapraszam od przyszłego tygodnia :P