Witam
Podczas jazdy zapaliła mi sie kontrolka wtrysku i silnik przestał reagowac. Nie odpala nawed w trybie awaryjnym. Kontrolka wtrysku świeci cały czas. Czy to pompa paliwa? POMOCY :cry:
Printable View
Witam
Podczas jazdy zapaliła mi sie kontrolka wtrysku i silnik przestał reagowac. Nie odpala nawed w trybie awaryjnym. Kontrolka wtrysku świeci cały czas. Czy to pompa paliwa? POMOCY :cry:
Trzeba podłączyć się kompem, prawdopodobnie czujnik położenia wałka rozrządu lub wału korbowego. Dośc często się z tym spotykam.
Popróbuj jeszcze ;) Ja też tak miałem, Alfa nie chciała zapalać, ale spróbowałem po 10minutach i zagrzała ładnie. Sprawa się ponowiła raz i drugi. Wymieniłem czujnik położenia wału i nie ma problemu!
Chętnie bym popróbował ale auto stoi w niemczech na parkingu koło stacji benzynowej (tam sie dowlokłem) Skorzystałem z okazji i pojechałem busem do polski. Tak w ogóle to jechałem z holandii na swięta.. Tak, że naprawde pech. Zgłeboałem dziś na forach wiedze na ten temat i zgadzam się z Wami że to ten czujnik położenia wału korbowego. Czy jest możliwe wymienic to na tym parkingu czy musze zamawiac lawete. Prosze o porade.
Wesołych Świąt !!
Wszystko jest możliwe, ale co będzie jak to nie czujnik ?, to jest silnik diesla i oprócz czujników położenia wału korbowego kontrola wtrysku może informować o jeszcze kilku awariach podzespołów.
Szukanie na oślep to niezbyt udany sposób, dlatego podłączenie pod komputer to najszybsze rozwiązanie.
Oczywiście wymiana czujnika na parkingu to możliwa rzecz. Ja wymieniałem głowicę w golfie w Niemczech i też się dało.
Podaj e-mail, a podeślę Ci zdjęcia z rozpiską gdzie co jest
Pozdrawiam
Tomek
to na 99 procent czujnik położenia wału.Ja miałem to samo i po wymianie nie ma problemu
Wielkie dzięki za pomoc. Poźniej napisze co to było. Jutro naszczeście dzień roboczy moge zacząc to załatwiac.
Witam ! Mam podobny problem z tym że u mnie kontrolka się zapala ale auto jedzie normalnie ma moc i wogule ! Czy to może być też ten czujnik? Posiadam AR 156 1.9 JTD 99r
A co tu masz podobnego prócz tego że zapaliła ci się kontrolka - ona oznacza bardzo wiele możliwych awariim bez podpięcia pod komputer nikt nic ci nie powieCytat:
Napisał Krzysiek866
W sumie dobra żle sformułowałem swoje pytanie! a co do kompa to bylem jakiś czas temu z tym problemem i nic nie wykazało !