Wysokie spalanie w JTD 7.7 L na trasie
Witam,
Problem jak w temacie. Moja bella zaczęła mi dużo palić. Tak mi się wydaje, że zaczęła bo wcześniej tak dużo chyba nie łykała. Otóż zbadałem temat przy dystrybutorze. Wyszło 7,7 litra mimo, że komputer pokazuje 6.5 (co i tak moim zdaniem trochę więcej niż kiedyś) czyli przekłamuje bardzo dużo. Dodam, że droga jaką codziennie pokonuję to raczej "trasa". Mieszkam poza miastem, do pracy dojezdzam jakieś niespełna 20 km o godzinie 5.20 ! Więc odpadają korki, staje może na 2 światłach. Wracam, też raczej bez korków, akurat korzystny wylot z Rzeszowa. Skąd takie duże spalanie może wynikać ? dodam, że temperatura na silniku( wedle wskazówki) to średnio jakieś 70'C (w aucie cieplutko, grzeje, czasem zaśmierdzi spalenizną jakąś). Mam też jakiś problem z mocą, tz. przy dużym obciążeniu silnika np na 5 i 6 biegu jak pocisne to mi wyskakuje błąd i odcina moc. trzeba wyłączyć silnik i jest wszystko okej. Błąd wyskakuje tylko przy dynamicznym przyśpieszaniu, przed granicą 3 tyś obrotów, cześciej gdy rozpędzam się pod górkę. Ostatnio na autostradzie jechałem ponad 160 ( ponad 3 tyś obrotów) przy czym rozpędzałem się wolno i błąd nie wyskoczył. Taka sytuacja
Jak by komuś coś przyszło do głowy to proszę o sugestie :)