Brera Warszawa (i okolice)
Witajcie!
Powoli zbliża się ten moment, że zaczynam poważnie rozglądać się za Brerką. Fundusze zostały zapewnione, pora zapewnić wehikuł. ;) Dotychczas głównie czytałem to forum, wątek Brery badam od dokładnie roku, więc miałem okazję poczytać o wielu, wielu tematach.
Wiem też, że jest wątek "Pomoc przy zakupie". Jednakże, mam nadzieje, że inne osoby poszukujące Brery w Warszawie (i okolicach) też mogły się tu wymienić swoimi pomysłami, wizjami lokalnymi albo obserwacjami (a ostatnio naliczyłem 2-3 takie osoby). Tak więc proszę o wyrozumiałość moderacji.
Trzy Brery
Jako, że wątek ten jest w dziale k/nk chciałbym zaprezentować 3 aktualnie wystawione Brery, które jakoś tam podpadają pod moje oczekiwania (o tym niżej).
1. http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2...C31473245.html
W zasadzie bardzo podoba mi się ta oferta (zakładając, ze w opisie jest sama prawda). Kolor drzwi kierowcy mnie zastanawia. Nie wiem też o co chodzi z brakiem naklejki z numerem rejestracyjnym na szybie, a za to, na ostatniej fotce jest lekko wyfotoszopowana szwabska naklejka ekologiczna... Ale podobno zarejestrowana w PL. Numer telefonu nie handlarza/komisu. Chciałoby się napisać "trochę tanio", ale w końcu to nie cena wyznacza stan samochodu...
2. http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-C31210117.html
Trochę drogo... Czy ta skóra wygląda na oryginalną? Czy bardziej plusowa Brera po obszyciu?
3. http://allegro.pl/alfa-romeo-brera-2...759835970.html
Chyba Brera plusowa? Wydaje mi się, że też kolejna Brera pochodząca z Bydgoszczy od tego pana. Ta była wystawiona w maju-czerwcu za ok. 55kzł. Wcześniej (luty-marzec) miał "CB 4882S" wystawioną, ale nie wiem czy to jest ta sama, czy inna, cena ok. 62kzł.
Planuję oczywiście kupować z miernikiem lakieru (wprawdzie pożyczonym, ale koledze już zupełnie niepotrzebnym), ASO oraz interfejsem do komputera (gdy ustalę, który powinienem kupić, bo mam mętlik z tymi VAGami i KKLami).
Właśnie! Co sądzicie o Dukiewiczu jeśli chodzi o sprawdzenie przed sprzedażą? Ja miło ich wspominam osobiście z Fiatami, dobre położenie, ale wiadomo - może sprawdzają niechlujnie. T. Twardowski jest tak dobry jak mówią?
Czego tak w ogóle szukam:
* Brera (ew. Spider - jest ich tak mało, ze nie nastawiam się na Spidera, ale jak się akurat ciekawy pojawi to kto wie) w naprawdę dobrym stanie.
* 3.2JTS lub 1.75TBi (mógłbym się rozpisać czemu, ale po co).
* Ucieszyłbym się jakby była po lifcie, ale wiem jak to jest... Po lifcie w zasadzie tylko na 1.75 mogę liczyć, a tych za dużo nie ma.
* Kolor - kolorowy ;) Nie szary, srebrny.
* W miarę możliwości w (szeroko pojętej) okolicy Warszawy.
Jeśli chodzi o stronę finansową, to chciałbym wydać nie więcej niż te 60 kzł na samochód jako taki, a potem pewnie z 10 na jego przygotowanie (rejestracje, prewencyjne wymiany podstawowych elementów, płynów, whatever).
Ale priorytetowa nie jest cena, tylko, aby to była zadbana i sprawna sztuka. Wolę kupić ogarnięty (nawet droższy) egzemplarz niż potem co miesiąc odwiedzać serwis. Nie chodzi o koszty (żeby ktoś nie zaczął kalkulować, że lepiej kupić za 30 kzl a pozostałe 30 wydać na naprawy), chodzi o jako taką niezawodność. Powiedzmy, że nie gorszą niż moje obecne Palio. ;) Co nie oznacza, że koniecznie chcę kupić najdroższy, bo to, że jest droższy nie oznacza automatycznie, że jest w dobrym stanie.
Ponadto ożywiłem mój system gromadzenia ofert z allegro, o którym kiedyś pisałem. Zamarł on w lipcu (bo połamałem obydwa nadgarstki i przez 2 miesiące byłem komputerowym warzywem), ale w końcu przysiadłem, uaktualniłem, wyrzuciłem spam i jest http://www.brera.waw.pl/ . Nie jest to super wygodne, ale popracuję nad tym.
Dziwne pytania:
Mam też kilka pytań, które szczerze nie wiem, gdzie wrzucić, aby nie zostać posądzony o spamowanie...
1. Na forum UK naczytałem się strasznych przejść ze sterownikiem szyb i "window safety not available". Wiem, że na jakiś czas przechodzi po "resecie" okien. Czy można jakoś sprowokować go do wywalenia błędu w czasie oglądania przed zakupem?
2. Pytanie filozoficzne: jak upierdliwa (w nocy) jest podświetlająca się ori nawigacja - czy wyłącza się ją jednym przyciskiem, czy trzeba się przebijać przez 10 poziomów menu.
3. Jaki interfejs do komputera polecacie (chętnie kupię i jeszcze zanim do ASO, sam przejrzę historię ECU). Interesuje mnie interfejs, który obsłuży wszystko co jest w Brerze (silnik, poduszki, abs, ale i osiowanie proxy, kasowanie inspekcji olejowej). Wiem, że polecanym sprzedawcą jest Viaken. Nie zależy mi na bluetoothie. Wiem, że MES to nowszy FES. Ale nadal nie wiem co wybrać, za dużo opcji dla mnie. (Bonusem by było jakby ten kabelek obsłużył też Punto2/Palio, ale to już zupełnie ekstra.)
4. Co z rozrządem w 3.2/1.75? Naczytałem się o rozrządzie w 2.2JTS. Wiem, że Yonashowi padła panewka (panewki) w 3.2, ale tematu o rozrządzie nie znalazłem. Tzn. czy one też padają jak muchy, i bez 2 twardych i zaolejonych dowodów sprzedającego, że wymienił nie kupować? 1.75 ma pasek, prawda?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc i mam nadzieję, że wątek tutaj nie zostanie przegapiony i wspólnym wysiłkiem doprowadzimy ten proces do końca. :D
PS: Kiedyś muszę też wpaść na spot w Warszawie, żeby poprzyglądać się jak Brera *powinna* wyglądać!