Pytania do Alf 156 2,4 20V
Witajcie,
na początek to przepraszam jak dodaję w złym temacie, ale nie znalazłem odpowiedniego działu oprócz Hyde`a.
W przyszłości będę zamieniał swoją Sienę na inne auto i oczywiście jako pierwsza sugestia pojawiła się Alfa :D Szukałem wiele samochodów, ale jednak Alfy są najładniejsze, a przy okazji tanie.
No i mój wybór padł na 156 po lifcie 2,4 JTDm 20V 175 KM, wiem z praktyki z naszą 159 120 KM, że to zdecydowanie za mało do szybszej, a w zasadzie dynamiczniejszej jazdy.
Nie szukam benzyny z uwagi, że będę dojeżdżał od nowego roku na uczelnię 60 km w dwie strony więc wolę oszczędniejszego diesla (droga to cały czas autostrada praktycznie).
No i w zasadzie mam kilka pytań, bo na innych stronach niczego rzeczowego się nie dowiem...
1. Jak to jest z awaryjnością tego silnika? Nie chodzi mi o to czy się psuje tylko ewentualnie jak często/jak kosztowne są naprawy.
2. Czym się kierować szukając dobrej 156?
3. Znalazłem 2 ładne 156, ale zastanawiam się czy to aby nie będą jakieś cykające bomby :D Wiadomo nikt pieniędzy nagle nie wiadomo jakich mieć nie będzie na ciągłe naprawy. Szukam po prostu auta, do którego będę lać paliwo, dbał o nie na ile się da, a w razie wizyty w warsztacie nie zejść na zawał z powodu rachunku :) Jeżeli koszta są zbliżone do A4, BMW 3 e46 czy Golfa/Passata to wszystko gra, bo na pewno nie wybrałbym innej alternatywy.
Obecnie tata ma 159 i w lutym będą dwa lata - nigdy jakiegoś większego problemu nam nie sprawiała, jak naprawy to raczej w normalnych pieniądzach, więc ogólnie był to udany zakup.
Na drugą 159 pieniędzy mieć na pewno nie będę, a 147 to dla mnie za małe autko, często się gdzieś jedzie w więcej osób więc 156 może być optymalne. Póki co się nie pali bo mam Sienę w LPG i wymienię ją jak skończy się ważność butli za jakieś 1,5 roku (ale wolę wybadać grunt wcześniej :D).
A to wspomniane Alfy. Może ktoś z Was miał z nimi styczność/oglądał może?
sedan
http://fanaut.otomoto.pl/alfa-romeo-...C31343991.html
i SW, ale pomimo, że to jednak typ kombi bardziej mi się podoba od tej wyżej
http://fanaut.otomoto.pl/alfa-romeo-...C31216475.html
Z góry dzięki za pomoc ;)