[166] Kilka wstępnych pytań
Witam - jako nowy użytkownik mam kilka pytań i z góry dziękuje za okazaną pomoc :
1. mam problem z centralnym zamkiem - więc nie reagują tylne drzwi - ani lewe ani prawe - co z tym może być ?
2. nie jestem pewien czy mam alarm - sprzedawca zapewniał mnie że jest ale coś z nim nie tak - na naciśnięcie przycisku na pilotach nic nie reaguje - jak sprawdzić czy w ogóle jest w mojej belli - a jeśli go nie ma to co proponujecie założyć ?
3. szukam aluminiowych felg - bo niestety jest na stalówkach - jaki proponujecie rozmiar - i czy może ktoś ma coś takiego do sprzedania ?
4.i jeszcze jedno - nie mam nagłośnienia na tylnej półce - chodzi mi o jakieś przyjemne brzmienie - co proponujecie zainstalować ?
z góry dziękuje za okazaną pomoc :)
Re: Kilka wstępnych pytań
[quote="phoenix22"]Witam - jako nowy użytkownik mam kilka pytań i z góry dziękuje za okazaną pomoc :
1. mam problem z centralnym zamkiem - więc nie reagują tylne drzwi - ani lewe ani prawe - co z tym może być ?
*** Zacznij od kabli, złączek, sprawdź, czy reagują siłowniki, musisz do tego zdjąć tapicerkę drzwi. To (podobnie jak podnośniki szyb), to pięta achillesowa Alficzki 166. ***
2. nie jestem pewien czy mam alarm - sprzedawca zapewniał mnie że jest ale coś z nim nie tak - na naciśnięcie przycisku na pilotach nic nie reaguje - jak sprawdzić czy w ogóle jest w mojej belli - a jeśli go nie ma to co proponujecie założyć ?
*** Jeżeli masz autoalarm fabryczny, to powinna być aktywna dioda na podszybiu, na schowku, ponadto powinny być czujniki przy lampach kabinowych na podsufitce, no i najważniejsze - moduł alarmu w bagażniku. Jeżeli koniecznie chcesz w coś zainwestować, to jakieś zmyślne odcięcie zapłonu z tokenem jest lepsze od autoalarmu ***
3. szukam aluminiowych felg - bo niestety jest na stalówkach - jaki proponujecie rozmiar - i czy może ktoś ma coś takiego do sprzedania ?
*** 205/55 R16 to chyba optimum, wiem, nie wyglądają ekscytująco, ale na polskie drogi to jedyna alternatywa w AR166. Kiedyś kupiłem w DE Alficzkę 166 na felach R17, na dość szerokim i niskim profilu, model od TI (były piękne). Póki jechałem autobaną było OK, ale przejazd od granicy do Gdańska to była gehenna, przy wyprzedzaniu nie byłem w stanie wrócić w swoją koleinę, a głowę miałem kwadratową od wstrząsów.
Kolega Ambre z Alfa Pomorze ma do sprzedania nowe, oryginalne fele do 166. ***
4.i jeszcze jedno - nie mam nagłośnienia na tylnej półce - chodzi mi o jakieś przyjemne brzmienie - co proponujecie zainstalować ?
*** Proponuję oryginalny wzmacniacz z DSP - pięknie integruje się z ICSem (dodatkowa funkcjonalność). Musisz do tego wciągnąć dodatkowy, rozbudowany kabel, ale wtedy możesz podłączyć oryginalne głośniki na tylnej półce. Fabryczny zestaw gra naprawdę dobrze, ewentualnie można go rozbudować o wysokotonowe na słupkach - przednich i tylnych. Wtedy jest naprawdę cool... ***