-
[156] wyłączyć VDC...
jak w temacie: 156 2,4JTD 20V 2004r
jak wyłączyć cholerne VDC (może być z ABS)?
ASR off niewiele daje, bokami latać się nie da :) dodam że nie działa przytrzymanie ASR dłużej..wolałbym nie rozpinać żadnych złączek (chyba że jest to zupełnie bezkarne, nie będzie nękał mnie jakiś błąd przez następnych 100 odpaleń slilnika :D )
w lexusie jest kombinacja klawiszy i pedałów wyłączająca kontrolę trakcji, taki service mode, może zna ktoś aż tak dobrze nasze belle?..
dodam że szukałem, najlepsze było przy szukaniu frazy: 'wyłączenie VDC' post o Dodzie..., niestety nie doczytałem do konca, wysiadły mi wszystkie kontrole :D
pozdrawiam
Punkt 16 regulaminu brzmi:
Pisząc o konkretnym modelu, w forach technicznych używaj prefixów przed pytaniem np. [155] Jak wymienić olej?
Ostrzeżenie: 1-3 pktwiecie może ile w aso kosztuja np takie od GTA?
MODERATOR
-
Re: wyłączyć VDC...
spróbuj tego :
Potrzebujemy ok. 100m ośnieżonej drogi i trochę odwagi
rozpędzamy się do ~30km/h wyłączamy ASR i zaciągamy ręczny. Jedziemy tak do czasu kiedy komp wypluje błąd ESP czyli ok. 100m. Im większa różnica prędkości pomiędzy kołami przednimi a tylnymi tym komputer szybciej odłączy nam ESP. Później pozostaje nam tylko cieszyć się urokami zimy i osiągami NB.
Aby wrócić do poprzednich ustawień, należy wyłączyć silnik, uruchomić ponownie i przejechać kilka-kilkaset metrów - błąd zniknie.
-
czyli teoretycznie mozna podniesc przod auta i na recznym go rozpedzic do jakiejs tam predkosci?
cos mi sie nie wydaje ale klocic sie nie bede
-
moderatorze: przepraszam, zapomniało mi się :oops:
sedicivalv0le: działa wyśmienicie, dziś przetestowałem. zapomniałem ASR off zrobić ale nie przeszkodziło to w niczym, koło 100 metrów na ręcznym(lub więcej: jechałem i jechałem, dopiero za drugim razem mi wyszło) i mamy alarmy od ABS i VDC i zaświecony ASRoff i całe tony zabawy. Nawet abs nie przeszkadza hamować jak mi się podoba :) Najbardzie obawiałem się czy wygasną alarmy ale po powtórnym odpaleniu i przejechaniu 100m wszystko wróciło do normy. dzięki wielkie
Doman: oczywiście powinno zadziałać, chodzi o różnicę prędkości między kołami, po przekroczeniu jakieś wartości procentowej komputer stwierdza że ma uszkodzony czujnik i bezpieczniej jest wyłączyć VDC niż interpretować fałszywe wskazania