-
wymiana sprzęgła
Witam,
Chciałbym zapytać czy nie posiada ktoś jakiegoś manuala do wymiany sprzęgła?
W moim chyba łożysko się kończy bo świszczy i gwiżdże a sprzęgło ciągnie normalnie.
Może ktoś przerabiał i ma jakieś foty lub rady? Zależy mi aby zrobić to jak najmniejszym nakładem pracy gdyż do tej pory znalazłem jedynie wskazwki według których najlepiej rozkręcić pas przedni i w tą stronę silnik odsunąć. Moze da się to zrobić popuszczając skrzynie i ją cafnąć?
Proszę o rady i pozdrawiam.
-
skrzyni nie cofniesz, bo nie ma tam w ogóle miejsca. Albo opuścisz nieco silnik, albo go odsuniesz. Oczywiście skrzynię trzeba wyjąć. Rozumiem że masz ku temu odpowiednie warunki.
-
mogę wjechać na kanał u sąsiada. żeby odsunąć silnik trzeba wyciągać chłodnicę itd czy można odkręcić poduszkę silnika i wstarczy tyle go przesunąć co do chłodnicy?
-
witam na pewno musisz odkręcić amortyzator ja u siebie w 1.4 wymieniałem i opuszczałem silnik u mechaniora koszt wymiany to jakieś 300zł jak byś stwierdził że nie dasz rady ;)
-
brednie!
najlepiej wyciągnąć silnik ze skrzynią, najprościej, nie mówicie, że nie bo wymieniałem sprzęgło i potem wyjmowałem silnik, o wiele szybciej i prościej wyciągnąć silnik i skrzynie na sankach.
bez wyciągania robisz tak:
odkręcasz drążek stabilizatora, silnik podpierasz na pasach, (miałem taki niby dźwigar opierany na kielichach) podciągasz silnik trochę, skrzynię odkręcasz i cofasz o ile się da. Wymieniasz wszystko bez wyjmowania skrzyni i skręcasz z powrotem.
Uważać trzeba na śruby przede wszystkim bo się poukręcają, pipy małe :/ jak ukręcisz od sanek czy czegoś to jeszcze spokój, ja ukręciłem od poduszek od skrzyni :/ i jeszcze śruby na drążku z dupy są i w ogóle te łapy czy coś to z dupy są :/ sorry za dupe, ale no serio, ani tego dostać ani nic :/
powodzenia!
-
kubusar146
jak dobrze mi się zdaje to ty mówisz o TS a to całkiem inna bajka.
Tomakt
czyli że najłatwiej odpiąć cały osprzęt, zemontować przód, odkręcić sanki i skrzynię i położyć to na czymś a budą odjechać? dobry pomysł?
-
ja miałem podnośnik więc "prościzna"
zobacz czy to się zmieści, czy da rade wyjechać, jak tak to chyba najlepsza opcja,
odkręć wahacze od sanek, cały przód. Zobacz jeszcze czy stabilizator przejdzie i powinno dać radę
-
panowie wy piszecie o boxerach, w ts to śruby po wykręcać, pościągać półosie i linki do biegów poodpinać czujniki, odkręcić śruby od skrzyni opuścić delikatnie silnik i skrzynie wysunąć w boxreach niestety nie wiem jak jest
-
kolega, który załozył wątek ma boxera 1.6