[155] Ubywa płynu chłodniczego
Witam,
Mam problem z moją Alfą(155, 93r. v6) , otóż ucieka mi płyn chłodzący, zauważyłem że ucieka on najprawdopodobniej z tego miejsca gdzie znajduje się czujnik/kontrolka poziomu płynu, wyciek następuję gdy tam jak by coś się gotowało, mowa oczywiście o zbiorniczku płynu chłodzącego czy to w ogóle jest normalne(te gotowanie)?
A co mam zrobić gdy podczas tego gotowania płyn ucieka przez ten czujnik? Znajduje się on prawie przy wlewie płynu chłodzącego.
Czy coś da wymiana czujnika, czy trzeba wymienić cały zbiorniczek, albo da radę to jakoś inaczej załatwić.
Może ktoś miał taki problem i jakoś sobie z nim poradził?
Przy okazji zapytam jeszcze o czujnik poziomu płynu w spryskiwaczach, otóż jakiś czas temu skończył mi się płyn i kontrolka świeciła, teraz wlałem 5l płynu i dalej świeci ;//
Wcześniej było dobrze. Może to wina płynu czy raczej czujnika, może się zawiesił? Kontrola świeci mi się już od 2 dni.
Czekam z niecierpliwieniem na odpowiedź.
PS Wlałem tam już 12l płynu ;//
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość. :D
Re: Ubywa płynu chłodniczego
Cytat:
Napisał Masta
Witam,
Mam problem z moją Alfą(155, 93r. v6) , otóż ucieka mi płyn chłodzący, zauważyłem że ucieka on najprawdopodobniej z tego miejsca gdzie znajduje się czujnik/kontrolka poziomu płynu, wyciek następuję gdy tam jak by coś się gotowało, mowa oczywiście o zbiorniczku płynu chłodzącego czy to w ogóle jest normalne(te gotowanie)?
A co mam zrobić gdy podczas tego gotowania płyn ucieka przez ten czujnik? Znajduje się on prawie przy wlewie płynu chłodzącego.
Czy można taki nowy kupić, czy trzeba wymienić cały zbiorniczek, albo da radę to jakoś inaczej załatwić.
Czekam z niecierpliwieniem na odpowiedź.
PS Wlałem tam już 12l płynu ;//
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość. :D
ha widzę że masz podobny problem jak i ja tylko mi tego płynu mniej ubywa pierwszą rzeczą jaką zauważyłem był to mały wyciek przy termostacie uszczelka poszła , zasylikonowałem (teraz kupuje nowy termostat z uszczelką bo jestem zmuszony temp nie łapie ) , dwa zauważyłem że jak autko pracuje i nacise na ten czujnik to małą dziurką się tak sączy i też nie wiem co w tej kwestii zrobić , najprawdopodobniej trzeba nowy zbiorniczek kupić i po problemie , tylko ile ów zbiorniczek kosztuje ?
I czy to normalne że część wody może w wydechem uciekać i trzeba stan uzupełniać ?
Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie ? :uszy: