Witajcie
Mam dziwne przeczucie ze cos dzieje sie powaznego ze skrzynia pierwszy problem to taki ze jest luz na lewarku zmiany bieg 1 i 2 ciężko wchodza musze cofnac troche pedl sprzegla i wchodzi elegandzko pomozcie co to moze byc ???
Printable View
Witajcie
Mam dziwne przeczucie ze cos dzieje sie powaznego ze skrzynia pierwszy problem to taki ze jest luz na lewarku zmiany bieg 1 i 2 ciężko wchodza musze cofnac troche pedl sprzegla i wchodzi elegandzko pomozcie co to moze byc ???
Rzuca/szarpie Ci budą przy ruszaniu? Olej w skrzyni kiedy ostatnio wymieniałeś? Są mrozy, zanim się rozgrzeje będzie zawsze ciężej chodzić.
no powiem ci olej wymieniony ok 5 tys km temu ale nawet jak sie rozgrzeje to ciezko wchodzi 1 moze cos z dociskiem jest nie tak a buda nie szarpie i nie rzuca no a ten luz na lewarku zmiany biegow co to moze byc
Zdejmij mieszek i osłonę gumową lewarka i sprawdź, czy plastikowe gniazdo lewarka nie jest pęknięte.
To typowa przypadłość naszych alf.
Jeśli stwierdzisz pęknięcie to poszukaj na forum tematów o luźnym lewarku zmiany biegów.
Jeśli to będzie ta usterka to do Twojej alfy powinien pasować zestaw naprawczy od seicento - koszt ok 50 - 60 zł, ale z wymianą jest dużo roboty, bo tylko od spodu, po opuszczeniu wydechu.
sprzęgło , twarde czy miękkie ? a może zapowietrzone ? bo mówisz jak cofniesz pedał to jest lepiej ?
sprzęgło chodzi normalnie problem jest przy wbijaniu 1 na postoju i 2 podczas jazdy aż słychać chrobotanie w skrzyni jak wrzucę 2 i boje się trochę ze będzie trzeba skrzynie kupować
A czy to się zaczeło dziać zaraz po wymianie oleju?, jaki olej wlałeś o jakich parametrach?
Ja miałem inny problem ze skrzynią, haczyły mi biegi, problem prawie już rozwiązałem , ale pamiętam, jak sprawdzałem wszystko, próbowałem ustawić linki, na wybieraku przy skrzyni,, akurat mam takiego typu linki że tą lewą moge ustawić, przez przesuwak, i pamiętam jak żle ustawiłem, też tak miałem, ciężko chodziła 1 i 2ka, druga sprawa, mechanik zaproponował, żeby zmienić olej w skrzyni na 80W90 - gęsty, i przy niskiej temp miałem ten sam problem
Hej.
Dzisiaj dopadl mnie dziwny problem ze skrzynia.Mianowicie mam problem z wrzuceniem jedynki,ciezko ja wbic,bieg moge wrzucic po kilkukrotnej probie,pozatym wszystko jest ok,inne biegi wchodza ja w maslo,zadnych szarpniec wiec mam nadzieje ze to nic powaznego.Moze macie jakies pomysly co moglo sie stac?
Pozdrawiam.