-
2 załącznik(i)
Turbina mi oczadziała
Panowie zauważyłem, że trubinka mi oczadziała ostatnio. Pewnie trzeba sciągnąć to osłonę termiczną, zeby zobaczyć co i jak. Nie bardzo wiem jak to wygląda pod spodem. Tam są jakieś uszczelki na łączeniach?
Alfa jeździ normalnie, jest moc. Jedyne co to czuć czasami spalinami w kabinie(na postoju).
-
najwyraźniej jakoś spaliny wydostają się na zewnątrz turbiny.
-
nie turbina a uszczelka kolektora wydechowego i zapewne pourywane szpilki. Standard. Ja u siebie musiałbym powiedzieć, ze oszalał mi kompresor klimy, bo był identycznie zawalony sadzą jak twoje turbo :)
-
Jeszcze tam nie zaglądałem. Jakby się okazało, że szpilki pourywane to co wtedy? Wiem, że w 10cio letnim aucie wszystko może się zdarzyć, ale czy przypadkiem urwane szpilki to nie przypadłość jtdm'a?
-
Aby wstepnie sprawdzić nie musisz wyciągać osłony, bo żeby ją wyjąć bezkolizyjnie musisz odkręcić kolektor wodny nad nią, wystarczy odpalić go na zimnym i wsadzić druga osobe do auta. Ty bierzesz lusterko i podglądasz pod nią w chwili gdy ona będzie dodawać gazu.
A nie towarzyszą temu dziwne efekty dźwiękowe do chwili rozgrzania się silnika (kolektora). Coś jak w tym moim filmiku ?
http://www.forum.alfaholicy.org/166/..._20v_jtdm.html
-
Nic nie słychać. Nie gwiżdże, nie piszczy, nie pierdzi. Poprostu mam osmoloną turbine i tyle.
-
3 załącznik(i)
Miałem chwile dzisiaj. Odkręciłem osłony termiczne na kolektorze. Już wiem gdzie znajduje się ta nieszczelność.
Może ktoś jest w temacie. Czy wystarczy wiemienić tą obejmę? Co to wogóle jest za połączenie? Tam jest jakaś uszczelka?