Co to i dlaczego syczy po wyłączeniu silnika
Printable View
Co to i dlaczego syczy po wyłączeniu silnika
taki fajny bajer :D , a tak poważnie elektrozawór sterujący EGRem
dlaczego syczy?
słuchaj.syczy bo taka jego rola...to jest zawór sterujący podciśnieniem idącym do turbiny tzw.OVERBOOST .u mnie syczal nawet godzine po zgaszeniu silnika i bardzo nie równomiernie i był uszkodzony. więc jak słyszysz syczenie to jest ok.
w tym silniku on steruje tylko egr-emCytat:
Napisał bogusch13
Jak syczy non stop to jest uszkodzony
po dłuższej jeździe syczy jakieś 15 minut pozniej przestaje. Może byc usterka?
absolutnie nie.to jest prawidłowe działanie.ja miałem uszkodzonego to pow.3 tyś obr. świeciła marchewa.czyli wszystko masz ok
Jak brzęczy po wyłączeniu silnika przez jakąś 1 min to o.k. potem powinien z ssykiem odpuścić - takie jest prawidłowe działanie.
Cześć Mam taki sam silnik jak Ty 2,4 JTD tylko AR 156 z 99r i u mnie też po wyłączeniu silnika słychac przez jakis czas nigdy nie sprawdzałem przez ile dokładnie/ to syczenie czy raczej takie pyrczenie tego zaworu potem przestaje i tak po każdym zgaszeniu silnika bez wzgledu na to czy trasa była długa czy króciutka- czy tak ma byc czy jest OK?Cytat:
Napisał Maciek-156
Drugie pytanie do Ciebie to świecąca "marchewa" kontrolka wtrysków od pewnego czasu zaświeca sie przy ok 3,5 tys obr noga lekko z gazu i gasnie a jak trzymam dłużej na gazie to świeci dluzej bez wzgledu na 3,4,5 bieg jak tylko obroty zbila sie do ok 3,5 tys obr świeci i pytam co moze byc przyczyna czy od razu zapieczone kierownice w turbinie czy szukac gdzie indziej.
Pozdr.