-
problem z LED
Wymieniłem żarówkę zwykła na LED w tylnej lampce podsufitki. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to że w momencie gdy lampka ma być zgaszona (tzn. w pozycji włączenia przy otwarciu drzwi) ona świeci, co prawda bardzo słabo ale jednak świeci. Jak wyłącznik jest na OFF nie świeci. Może ktoś miał podobny przypadek i wie o co chodzi?
-
A da radę zamienić bieguny?? czyli założyć ją na odwrót. Nie mam pewności czy to ma związek ale kiedyś w domu miałem taki przypadek że po zgaszeniu światła świetlówki świeciły delikatnie, okazało się że najprawdopodobniej błąd w podłączeniu żyrandola. Ale to tylko spekulacje.
-
Wszystko jest ok. Ponieważ te tanie ledy bez canbus'a pobierają bardzo mało prądu to w chwili kiedy oświetlenia kabiny się przyciemnia/wyłącza zwykła żarówka przestanie świecić to led będzie się delikatnie żarzyć.
Jedyne rozwiązanie to wymiana żarówek na te z can'em i wtedy wszystko działa jak powinno.
Jedynie w daszkach przeciw słonecznych mogą być ledy bez can, ponieważ albo pokrywka lusterka jest otwarta albo zamknięta.
Wiem to z własnego doświadczenia, ponieważ w swojej 147 mam wszystkie żarówki ledowe z can'em i wszystko jest w 100%, a te tanie ledy bez cana też przerabiałem.
-
No nie bardzo ok, bo ta wersja jest z canbus`em. Komputer nie wywala błędu. Spróbuję z odwróceniem biegunów, bo przecież przy diodach ma znaczenie polaryzajca, chyba tak to się nazywało :-).
-
No nie wiem.
Błędu nie wywala bo żadna żarówka w podświetleniu wnętrza gdy jest spalona błędu nie wyrzuca. Może masz jakąś uszkodzoną żarówkę bo polaryzacja to nic innego jak bieguny czyli jak włożysz ja inaczej to po po prostu świecić nie będzie a żarzenie nie ma nic do tego.
Wygląda na to, że masz żarówkę led bez can i tyle w temacie. Kup sobie porządną żarówkę z canem za 15 czy 20 zł to wtedy będzie świeciło. U mnie bynajmniej jest ok. i wszystko ładnie działa.
Ale zrobisz jak zechcesz twoje auto przecież.
-
Co do polaryzcji to masz rację. Jak odwrócę to po prostu nie będzie świecić. Tyle że nie wiem czy cena ma tu znaczenie, raczej jakość a te nie zawsze niestety idzie w parze z ceną. Nie wykluczam oczywiście badziewnej żarówki. Zobaczymy co powie sprzedawca.
-
poczytaj temat o pokojówkach led, podświetleniu panelu klimy w led. Tematów od groma. Problem ten sam- badziewne ledy.
-
są to zwykłe żarówki led, ewentualnie "led can bus" ale bardzo słabej jakosci, względnie uszkodzone , mam podobnie, kupiłem do podsufitki z przodu i z tyłu, i bajer jest taki że owszem, po zgaszeniu nie mryga, ale za to przy np włączaniu kierunkowskazów żarówka się żarzy ..;/
-
No nic, byłem w sklepie wypróbowałem 2 egzemplarz również taki bez "can bus" efekt ten sam. Odpuszczam na razie temat bo nie wiem czy to wina jakości ledów czy może instalacji. Ważne że sprzedawca nie krzywił się i przyjął bez problemu zwrot.
-
Ostatnio testowałem sporo tych żaróweczek dzieki uprzejmosci kumpla ktory pracuje w takim sklepie i ma tego od groma, potwierdzam to co pisze wyzej, zarówka ktora masz jest po prostu bez CANBUSa lub jakas badziewna jakosc i nie działa jak powinna.
polecam kupic cos sprawdzonego ;]