-
sprzęgło alfa 145
Witam wszystkich.
Mam pewien problem z moją alfą. Mianowicie samochód stał ok 3 dni i przed postojem wszystko było w jak najlepszym porządku. Po postoju wsiadłem do auta wcisnąłem sprzęgło i zauważyłem, że jest coś nie tak. Sprzęgło było ''gumowe''. Odpaliłem samochód i okazało się, że sprzęgło działa ale łapie pod samym końcem. Po wyjechaniu na ulicę okazało się, że po dodaniu gazu na każdym biegu obroty szybko wzrastają a samochód się bardzo słabo rozpędza. Co może być przyczyną? ps: szukałem na forum takiego tematu ale nie znalazłem.
-
Sprzegło do wymiany/regeneracji
-
Ale jak postawiłem samochód to wszystko było w porządku. czyli wychodzi na to, że sprzęgło uszkodziło się podczas postoju tak?
-
Slizgające się sprzęgło czasem odzywa się właśnie znienacka
-
czyli nie szukać przyczyny w wysprzęgliku tylko tarcza/docisk tak?
dodam, że jeżeli chodzi o wysprzęglik czy pompę to nie zauważyłem ubytku płynu. a przy dodawaniu gazu jak zaczyna się sprzęgło ślizgać bardzo odczuwalne jest to, że samochód cały drży.
-
Uszkodzony Wysprzęgli objawia się trochę odwrotnie(nie chce rozprzęglić silnika ze skrzynią) Moim zdaniem to sprawa zużytego sprzęgła nic innego
-
W sprawie sprzęgła i ewentualnie wymiany warto wiedzieć 2 proste rzeczy, ile ma przejechane auto i kiedy było wymieniane ostatnio sprzęgło.
-
Auto ma przejechane 215000, a kiedy było robione sprzęgło nie wiem bo kupiłem go z przebiegiem 210000. Nigdy wcześniej nie miałem problemów ze sprzęgłem. W poniedziałek postawiłem samochód było wszystko dobrze, w czwartek wcisnąłem sprzęgło przy odpalaniu i od razu był problem.
-
Wszystko wskazuje że kupiłeś auto z kończącym się sprzęgłem. Rzadko się zdarza że ktoś sprzedaje auto z nowym sprzęgłem.
-
czyli stawiasz bardziej na tarczę czy na docisk?