-
Świece zapłonowe 3,0 V6
Witam,
planuję zakup i wymianę świec w V6. Zastanawiam się czy jest jakiś większy sens kupowania droższych świec typu "laser platinium ngk" za 50zł za szt. Czy jest jakaś konkretna korzyść z takich lub innych świec?
Jakie byście polecali świece do Busso? Czy są jakieś szczególne wymagania w zakresie świec?
-
Świece różnią się wielkością i kształtem elektrody. Czy jest sens inwestować w świece sportowe? Powiem Ci tak- można znaleźć informacje, że dają mocniejszą iskrę i są szybsze (potrafią iskrzyć z większą częstotliwością), ale to jest różnica nieodczuwalna, bo gdy świeca ma zaiskrzyć kilka tysięcy razy na minutę, to tak naprawdę iskrzy cały czas. Prawdziwa różnica, taka w pełni doświadczalna, jest w trwałości świecy. Świece firmy "Kshaq Empowerment" mogą pękać od wysokich temperatur i mogą się szybciej przepalać, czy utleniać (np. jak odstawisz furę na miesiąc do garażu świece się utleniają i potem pali jakby chciał a nie mógł), ale każde porządne świece jak najbardziej dają radę. Nie mam doświadczenia z Alfą, w samochodzie mam świece zapłonowe Bosch, jeżdżę na nich... 3ci rok już będzie, startowałem swoją miniaturką na ćwiartkę, ciągam ją do 6k obr./min z hakiem i nic mi się nie dzieje. Natomiast w motocyklu mam świece NGK, tyle tylko, że tam mam silnik jednocylindrowy i wysokoobrotowy, w dodatku to starsza maszyna i chłodzi się powietrzem, sam producent zaleca takie świece. W motocyklu 6k obr. to ja mam chyba jak stoję xP (oczywiście mamy tu do czynienia z ułańską fantazją piszącego, nie ze ścisłym faktem), mocno się grzeje nie raz, szoki temperaturowe jak rozgrzana maszyna wpada po siodło w wodę... No jednym słowem jest sens płacić. Poza tym samochód jakoś tam całym rokiem odpalam, a na motocyklu to ze 2-3m-ce nie siadam, bo się nie da (no ja akurat kamikazze nie jestem), potem naprawdę jest ciężko zapalić, tym bardziej, że rozrusznik w mojej motorynce do potężnych nie należy i mocniej kopę z buta.
Mam nadzieję, że cosik pomogłem ;)
A co mówi manual od Alfy?
-
Biorąc pod uwagę czasochlonnosc wymiany świec kupiłem sobie irydowe Denso. Sprawdzają sie tez dobrze platynowe Ngk.
-
Jaka czasochłonność, przecież to jest 30 - 40 min roboty
-
Świece zapłonowe 3,0 V6
Zgadza sie - jak masz narzędzia i wiesz co i do którego momentu odkręcić. Pytanie czy chce ci sie to robic co 4 mce, czy raz na 2 lata. No i koszty wzrastają - mam na myśli droższe platyny kontra tanie zwykle.
-
Świece zapłonowe 3,0 V6
W v6 30 min roboty? Trzeba pozdejmowac kolektor, dolot i inne pierdoly. W r4 to jest faktycznie 10 min roboty jesli nie sa gwinty zapieczone
Marcin podrzuc jakiegos linka z tymi irydowymi i platynowymi swiecami.
Sent from my iPhone
-
1 załącznik(i)
Grzdylu ja kupiłem dwa miesiące temu NGK laser platinum - takie http://allegro.pl/swiece-pfr6b-alfa-...981730349.html
Nie polecam, podczas wykręcania jedna świeca się urwała i co się okazało - też wkręcone były NGK platynowe - tak ładnie ją obcięło
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=123111&stc=1
W internecie dużo informacji znajdziesz nt urwanych świec, właśnie NGK nie innych, to raczej nie przypadek.
Także jak chcesz coś lepszego to raczej Denso.
-
Świece zapłonowe 3,0 V6
Tomek dzieki za cena rade! W takim razie irydowe denso. Nie powiem, kosztuja kolo 50 za szt. Ale jak maja wytrzymac z dwa lata to warto zainwestowac
Wedlug katalogu denso pasowac bedzie swieca vk20y iridium tough. Ktos je mial?
Sent from my iPhone
-
Jeśli to te same to co do 2.5 to ja mam. Dzialaja. Cóż wiecej dodać...
-
Ktoś coś wie na temat świec Magneti Marelli do 3,0? jakieś opinie?
myślałem jeszcze o championach
kupiłem jedne i drugie bo cena Magneti Marelli jest tak śmieszna ,że żal choćby sobie na półce nie postawić:D dwa komplety wyszły mnie w cenie ngk:rolleyes:
http://allegro.pl/swieca-zaplonowa-a...739367741.html