-
Padnięta pompa ABS?
Miesiąc temu zregenerowałem wszystkie zaciski hamulcowe, zestaw naprawczy, polerowanie itp. Miałem wcześniej (zapieczony?) trzymający jeden zacik koła tylniego.
Po około miesiącu zaczęły mi trzymać: to samo koło tylnie oraz prawy przód...
Dodatkowo została naprawiona pompa hamulcowa (opadający pedał hamulca) oraz odpowietrzony układ.
Jednak nadal hamulec opada. Można go podpompować i staje sie twardszy, spada 1 cm i trzyma mocno. Hamuje alfa prawidłowo ale ciągle trzyma na dwóch kołach.
Czy to może być padnięta pompa absu która trzyma ciśnienia na dwóch kołach cały czas?
-
Pytanie dodatkowe, czy fiat ecu scan pokaże mi blad pompy absu jest jest np uszkodzona mechanicznie?
-
Które koła ci trzyma? Miałem niedawno identyczny problem. Zrobiłem wszystkie zaciski, zmieniłem linki ręcznego i elastyczne przewody. Znajomy mechanik też wspominał o problemie z pompą. Mi jednak intuicja podpowiadała żeby sprawdzić serwo i to był strzał w 10. Trzymało mi lewy przód i prawy tył. Po zmianie serwa wszystko wróciło do normy.
-
Dzięki! Mam identycznie, lewy przód i prawy tył... :) Dzisiaj sprawdzę!
- - - Updated - - -
mógłbyś podrzucić numer serwa?
- - - Updated - - -
a nie wystarczy sama regulacja trzpienia serwa?
-
Moje jest inne. Q4 i GTA posiadają inne serwa niż standard.
Możesz spróbować wyregulować. U mnie niestety padło serwo i trzymało hamulce, czasami nawet wszystkie 4 koła.
-
no to trzeba będzie dokładniej poszukać.
Po nocnym postoju auto można spokojnie przepchnąć jedną ręką. Dopiero jak się podpompuje lub przejedzie to zaczyna łapać...
Hamulec w sumie mam takie idealny, na początku jest trochę skoku ale odrazu zaczyna delikatnie łapać a później twardy się robi i trzyma jak umarły ręką.
-
Identycznie jak u mnie. Wystarczyło, że postoi kilkanaście minut na wyłączonym zapłonie i hamulce puszczały.
Sprawdź zaraz jak przyjedziesz do domu odłączyć wąż podciśnienia od serwa. Jak hamulce puszczą to na 99% serwo.
-
mam ten sam problem...lewy przod o prawy tyl trzyma...co konkretnie wymienic?? modul abs?