-
[156] Alfa 2.0 TS 16V
Poszukuję rzetelnych i prawdziwych informacji na temat tuningu silnika Alfy 156 2.0 TS 16V o mocy 155 koni...
...zasłyszałem na innym forum nieco o Ostrych Wałkach...może ktoś wie coś na ten temat?
Równierz inne możliwości tuningu zwiekszającego moc i moment silnika...
jesli można z szacunkowymi kosztami:)
proszę o dodawanie prefixu przed tematem
-
Same wałki już beda dość kosztowne. Do tego wypadało by zrobić głowice. Przydał by sie wydech jakiś inny i dolocik zrobić. I można by podjechac na program nowy :) Mocy pewnie by przybyło ale stosunek mocy do wydanej kasy jest mały. Najlepiej zbierać już w turbo do 10 tys moze sie zamknie :P Albo swac na coś mocnego ;) V6 może nawet 3.2 ... albo kupić 3.0 i wsadzić do niego tuleje tłoki korby na pojemnosc 3.7 ?
-
widziałeś co pisał tamten koleś na forum tym co mnie znalazłeś? czy to mozliwe co pisał????
ja chciałem właśnie obyć się bez swapu na większy silnik i pozostać przy 2.0 litrach...
-
Raczej 240 km po nich nie będzie :lol: Na tamtym forum sa naprawdę bardzo dziwneeee osoby czasem aż mnie przerażają :P
-
też mi ciężko uwierzyć w 60% przyrost mocy na samych wałkach...a ile szacujesz może być przyrostu na wałkach???
no on twierdzi że zmienił w swojej Nubirze seryjnej 106 koni i ma teraz mierzone na hamowni 163 konie...
...no wypowiadał się tak jakby się znał ale nie wiem czy to możliwe aż w takiej skali??
...mnie by zadowoliło 200km na obecną chwilę...w sumie to nawet moja nieźle się zbiera już ze swoimi 155 kucami :)
-
mysle ze z 30 % może by było . Ale jak pisałem wałki głowica mozna kólka rozrzadu inne zamówić z mozliwoscia ustawiana, wydech i dolot poprawić i troche by km dodało jej ;) Narazie bym Ci proponował pojechac na hamownie sprawdzic ile ma km czy za duzo jej nie ubyło.
-
póki co nie mam z nią problemów i silnik chodzi dobrze chociaż ma 200.000 przekulane...muszę faktycznie sprawdzić ile jej ubyło na tej hamowni...myślisz że dużo??
-
Oj nie mam pojecia pojedz i sprawdz. Zobacz jaka komprecha i takie tam . Jak trzyma moc i paramety producenta to mozna grzebac.
-
tomasz7730, nie wiem jakie masz potrzeby i ile pieniędzy chcesz wydać,
ale pamiętam jeszcze jaką frajdę sprawia usunięcie katalizatora (lub wymiana
na nowy, nie zapchany) i dolot z szerszej rury :) tanie modyfikacje a frajdy dają
co nie miara bo się dźwięk silnika zmienia na bardziej rasowy i dużo zgrabniej
się zbiera autko.
-
no ja zamierzam pójść trochę dalej i interesuje mnie pogrzebanie w silniku...chciałbym doelowo około 200-220 koni uzystać...ale nie wiem w jaki sposób najlepiej to zrobić i zbieram informacje...