-
Przegub????????
Słuchajcie jadę sobie Alfa i nagle zaczyna mi coś trząść jak bym złapał kapcia (tak myślałem). Zatrzymałem się, sprawdziłem koła i wszystko ok. Jak wsiadłem objaw ustąpił. Po następnym postoju znowu się zaczęło to samo. Drży kierownica i coś łupie tak jak by w kole. Po wrzuceniu na luz objawy ustępują. Zaczęło mi też trykać przy mocnym dodaniu gazu na skręconych kołach za równo w jedną i drugą stronę. Pytanie teraz jak się upewnić, który do wymiany (a może oba) i czy to przeguby zewnętrzne czy wewnętrzne. Nie chce wymieniać na zasadzie zgadywania.
-
Miałem identyczną sytuację. Winny był przegub zewnętrzny. Ściągnij gumową osłonę przegubu i sprawdź czy kulka któraś się nie wysypała.
-
Zabiorę się za to jak tylko uda mi się przegub kupić, bo niestety okazuje się że tak na już są tylko jakieś chińsko-polskie produkty. A do tego silnika wolałbym coś dobrego założyć żeby pojeździło.
-
W inter cars znajdziesz dobre zamienniki nie "chińczyka"
-
Mamy Metelli , Lobro, Glo, Ruville,
Zapraszam
-
Już przegub zmieniony. Dla info innych osób, które może kiedyś będą szukały czegoś na ten temat......nie zawsze objawem kończącego się przegubu jest trykanie (ja to usłyszałem kiedy już strach było jeździć bo od razu zaczął trykać i przy skręconych kołach i na prostych). Natomiast wcześniejszymi objawami było trzęsienie podczas spokojnego ruszania, spokojnej zmiany biegów, stuknie na dołkach i wibracje kierownicy (czasami) przy większych prędkościach. Te wszystkie objawy dawał przegub, po którego wymianie to wszystko ustąpiło.