-
Czyszczenie przepustnicy
Witam wczoraj wyczyściłem przepustnicę i egr. Rozkręciłem wszystko, odkręciłem akumulator, część z kołnierzem dla rury. Pierwszego dnia oczyściłem tylko egr i jedną połówkę osi górną przepustnicy palcem i ściereczką, a że uszczelka mi spadła więc musiałem poczekać na nową (po odpaleniu wszystko było ok tylko przy wyłączaniu troszeczkę mocniej szarpało), następnego dnia wymieniłem uszczelki i oczyściłem drugą połówkę dolną wszędzie była mokra sadza. Włączyłem silnik i poczekałem 3 min na jałowym żeby się ustawiło. Teraz pojawił się problem silnik trochę głośniej chodzi i jak wyłączam silnik to w ogóle nie ma szarpnięcia. Czyt to jest coś złego czy tak powinno być przy czystej przepustnicy?? Dzięki za odpowiedź
-
Silnik gładko się gasi, to chyba dobrze, mi nie szarpie przy gaszeniu ani nie rzuca silnikiem w żaden sposób :)
-
Ale to jest trochę dziwne, w innych dieslach jest takie charakterystyczne szarpnięcie na koniec. I czego silnik jest głośniejszy??
-
Kolego ty nie masz przepustnicy tylko klapę gaszącą - zupełnie różne funkcje spełniają. Żeby to dobrze wyczyścić cały korpus klapy trzeba zdemontować i wyczyścić kanały na wejściu kolektora
-
U mnie nie ma błędu, a swoją drogą zauważyłem że gdy mam problem z gaszeniem i tym dlawieniem to jak włączę zapłon ale nie odpalam auta to słyszę pisk z przepustnicy i cały czas go słychać, nie przestaje, a gdy auto działa w miarę dobrze to nic nie słychać z przepustnicy