-
Róźnice w spalaniu
Witam
Koledzy wczorajasza sytuacja: Jechałem do poznania w jedna strone jechałem autostrada 250km. Średnio 160-180km/h. Auto spaliło mi 15l gazu. W drodze powrotnej załamany Kulczykowa chciwością:) pojechałem 100Km autostradą 140km/h a reszta drogi tj ok 170km trasa ok 100km/h i auto spaliło mi 11l.gazu. Dziwi mnie tak duża rozbierzność w spalaniu przy szybszej jeździe czy wy tez tak macie? Gaz ustawiany był pożadnie przy pomocy sady AFR i zastanawiam się czy instalacja powyżej 4000obr/min a ten zakres ustawiano przy pomocy sondy nie jest ustawiona za bogato jak myslicie?pozdrawiam
-
Rozbieżność jak najbardziej w porządku. Pamiętaj, że oprócz wyższych obrotów, powyżej 140 bardzo rosną opory powietrza! Mi przy jeździe 180-200 pali praktycznie jak w mieście ;)
Optimum to okolice 110-120, oczywiście zakładamy równą jazdę. Na autostradzie jak mi się nie spieszy pomykam 130-140, to jest IMO taki złoty środek pomiędzy spalaniem, a prędkością/czasem podróży :)
-
w zagazowanej 2,5 mojego braciszka jadac spokojnie 100-120 na trasie w miare rowno dajemy rade zejsc nawet ponizej 10l/100, powyzej 140 juz widac i czuc jak spalanie zaczyna rosnac i to znacznie, 180+ wyciaga wszystko co wlales w minute :p
-
Czyli zapewne normalnie wyszło:) Myślałem, że może za ostro mi podkręcil dawkę na wysokich obrotach. No jechałem non stop 160 tempomat i wyprzedzanie czesto 180-200 sama autostrada. Nie myślałem, że aż taka różnica będzie. Droga powrotna mnie miło zaskoczyła 11l przy autostradzie 100km to chyba przyzwoicie. W trasie jak jeżdziłęm to takie spalanie mam bez autostrady tak ok 110km/h.
-
Każde auto pali coraz więcej wraz ze wzrostem prędkości, ostatnio w jakiejś gazecie był fajny test spalania katalogowego i spalania przy pełnym bucie. Najmniej spaliła jakaś octavia, która przy pełnym bucie nie chciała wziąć więcej jak 13l/100km (katalogowe poniżej 5l). Większość normalnych aut przekraczała grubo 25/100 a rekordziści (bmw m5 i mercedes g amg) ponad 45l/100km.
-
Nie no to jest logiczne, że pali więcej ale zdziwiła mnie taka róznica aż 4l na 100km. Jadąc rowno po autostradzie.
-
Wystaw rękę za okno przy 100km/h a przy 200km/h a zrozumiesz jaką pracę musi wykonać Twój silnik.
-
Albo wróć do podręcznika fizyki i przypomnij sobie ze opór rośnie z kwadratem prędkości :)
-
Hahah, niezły lolek, 15 litrów lpg przy 170/h to wynik perfekcyjny
przy tej prędkości to banzyny spali pewnie z 13-14 i to jest dramacik, prędkość ta sama :>
właśnie dlatego lepiej mieć lpg, gdy jedzie się szybką stałą prędkością, kiedy nie ma żadnej różnicy czy lpg czy benzyna, lecz różnica jest ekonomiczna
-
No ok między 100km a 200 jest duża różnica ale między 140 a 160-170 juz mniejsza a w spalaniu miedzy 100 a 140 1 litr a miedzy 140 a 170 4 litry tu jest duża róznica. Ale ok. jestem usatysfakcjonowany Waszymi odpowiedziami dzieki.