Samodzielna wymiana oleju, filtra oleju, paliwa i powietrza w silniku 1.9 JTD 8v
Taka mnie właśnie myśl naszła czy nie zabrać się w tym roku samodzielnie za wymianę oleju oraz wszystkich filtrów w mojej Włoszce. Zawsze w tej kwestii oddawałem auto do mechanika ale w sumie z roku na rok coraz częściej lubię podłubać przy Alfie i się zastanawiam czy wymiana tych elementów, o których w temacie jest jakoś specjalnie skomplikowana? Mam już za sobą samodzielną wymianę termostatu, przepływki, rur od dolotu oraz pomniejszych rzeczy jak czujniki czy wężyki ale oleju jeszcze nigdy nie wymieniałem :)
Olej jak rozumiem spuszczam korkiem z miski, zalać nowym w ilości 4.4 l do tego silnika? Dostęp do filtra oleju i paliwa na pierwszy rzut oka jest bezproblemowy, przy demontażu paliwem chyba nie zaleję całego silnika bo tam nie ma ciśnienia na wyłączonym silniku? Jedynie co to czytałem że z filtrem powietrza bywają problemy ale jak sie ma kanał /a ja mam/ to i z wymianą tego nie powinno być problemów tak?
Może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami w tym silniku i samodzielnej wymianie elementów o które pytam? Może jakieś sugestie nabyte w praktyce?
Z góry dzięki za wszelkie rady :)