Witam
czy ktoś z was spotkał się z takim problemem że po wymianie linek ręcznego hamulec nie chce trzymać??
dodam ze obydwie linki są nowe ori z ASO, i oczywiście ściągałem na linkę przy dźwigni ręcznego mimo to nadal nie trzyma.
Printable View
Witam
czy ktoś z was spotkał się z takim problemem że po wymianie linek ręcznego hamulec nie chce trzymać??
dodam ze obydwie linki są nowe ori z ASO, i oczywiście ściągałem na linkę przy dźwigni ręcznego mimo to nadal nie trzyma.
Sprawdź, czy dźwigienki w zaciskach mają odpowiednie przemieszczenie podczas ciągnięcia za dźwignię hamulca.
Jeśli mają odpowiednie przemieszczenie to może problem tkwi w zapieczonych sworzniach samoregulacji lub zapieczonych tłoczkach w zaciskach.
tłoczki nie są chyba zapieczone, gdyż bez problemu "wróciły" w zacisk jak wymieniałem klocki, klocki wymieniłem w trakcie problemu z ręcznym. a sworzeń bedę musiał sprawdzić.
Źle wyregulowany mechanizm samoregulacji luzu szczęk hamulcowych
Zwolnij ręczny i sprawdź w jakim położeniu są ramiona ręcznego na zacisku. Jeżeli nie opierają się o ogranicznik to popuść linkę ręcznego i podeptaj nożnym, aby tłoczek był w swoim prawidłowym położeniu spoczynkowym, a mechanizm samoregulacji i ręcznego działał prawidłowo. Potem dopiero reguluj linkę ręcznego.