Olej skrzyni biegów 6MT FPT C635
Witajcie,
Czy ktokolwiek wymieniał olej w skrzyni Julki C635 na inny niż Tutela Gearforce 75W GL-4:confused:
Praca tej skrzyni mnie nadal nie satysfakcjonuje nawet na świeżym ww. oleju OEM (porównując ze skrzyniami innych marek aut, którymi jeździłem) i zastanawiam się jak wiele może zależeć od oleju (bo w tak ciasnych 6MT innych marek pracujących na olejach o obniżonym tarciu bywa, że olej wiele zmienia) :confused: Mój mechanik z ASO twierdzi, że moja MT po wymianie oleju na świeżą Tutelę Gearforce działa miodzio jak na to auto (w porównaniu z wieloma innymi, które serwisował/naprawiał) i to jeszcze bardziej mnie zastanawia... :blink:
Pogrzebałem trochę w sieci i poza Tutelą Gearforce do tej 6MT FPT C635 rekomendowane są:
- w US (Dodge Dart) olej Mopar # 68092630AA - nie wiem kto go dla nich produkuje i trudno dokopać się do parametrów.. :(
- Castrol BOT 350 M3 - czekam na potwierdzenie z BP PL czy u nas jest to Castrol Syntrans FE 75W GL-4 bo parametry obu olejów wydają się być takie same.
Po 93kkm lepkość w 100*C oleju OEM w skrzyni mojej Julki spadła do 5,77cSt wiec prawie 20%. Zużycie nie było jakoś kosmicznie podwyższone - ok. 10% wyżej od przeciętnej wartości dla tego typu skrzyń 6MT po takim przebiegu wg statystyk labu.
Tutela Gearforce to jednak olej syntetyczny pochodzenia mineralnego (MSDS) więc może na syntetyku grupy IV / V uda się uzyskać lepszą pracę skrzyni i niższe zużycie :confused:
Chętnie potestuję na swojej Julce bo i tak zamierzam więc jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia / sugestie to z przyjemnością poczytam :)