-
Działanie STR
Coraz częściej jeżdże na włączonym STR i zdaje mi się,że nawet przy takiej samej jeździe z wyłączonym STR auto pali mniej. Więc moje pytanie brzi: czy uzywając STR zauwazyliscie czy auto spala wam więcej paliwa??(kazdy szuka oszczednosci w dzisiajeszych czasach):D
-
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem , ale raczej ciężko byłoby to ustalić. Chyba musiałbyś przejechać dwa takie same odcinki drogi w identyczny sposób . Możesz popróbować i dać jakieś info do jakich przemyśleń i wniosków doszedłeś.
-
Ja smigam często z wlączonym STR i nie zauważyłem zwiększonego apetytu na paliwo.
To nie jest żadne doładowanie mocą tylko szybsze otwarcie przepustnicy przy niewielkim ruchu pedałem gazu wiec nie powinnien wiecej spalać ;)
Na hamowni wykresy mojej alfy przy włączontym i wyłączonym STR idealnie sie pokryły wiec paliwa spala tyle samo ;) ten system dba tylko żeby nie nadwyrężać prawej nogi.
-
Auto mam od niedawna więc testuje i sprawdzam wszystko co moge. Sprawdzając apetyt na paliwo, nie przekraczając 100km/h udało mi się zejść do 8.6L na 100km(z wyłączonym STR) Jeżdze 2-3 razy w tygodniu do dziewczyny która studiuje 120km ode mnie i jak jechałem po raz drugi tylko,ze z włączonym STR to średnia była już 9.3L Warunki pogodowe tez były inne,ale mysle,ze to nie ma wpływu na spalanie(STR) tylko bardziej korci żeby czuć moc pod pedałem gazu i wtedy nieświadomie przyciskamy mocniej pedał gazu. Taki mój wniosek.