-
problemy z geometrią
witam serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc doświadczonych kolegów. Posiadam alfę 147 1.9 JTD. ostatnio byłem na sprawdzeniu zawieszenia i wymieniłem z prawej strony górny wahacz i końcówkę drążka kierowniczego i dolny wahacz z lewej strony. Po wymianie pojechałem na ustawienie zbieżności. Pan diagnosta ustawił mi tył(bo go o to prosiłem) i przód bo tak trzeba było. I od tego momentu zaczęły sie problemy, a mianowicie tańczenie tyłu na nierównościach. Wcześniej czułem jak delikatnie tył mi ucieka ale nie aż tak bardzo a teraz jest tragedia.
Nadmieniam , że mechanik sprawdzał mi zawieszenie z tyłu i mówił, że jest ok a amorki wymieniałem 2 mce temu.
Jak myslicie co to może być? źle zbieżność ustawiona? czy to jest coś innego?
proszę o pomoc
-
Jeżeli twierdzisz że nie masz luzów i amortyzatory dobre to pojedź nich ci drugi raz sprawdzą zbieżność tyłu. Sprawdzają wtedy też (przynajmniej tam gdzie ja robię zbieżność) całą geometrie kół. Amortyzatory też sprawdź bo nowe nie zawsze znaczy dobre (jak bujniesz samochodem i amortyzatory są naprawdę złe samochód będzie się dalej bujał bez twojej pomocy a żeby samochód tańczył od amortyzatorów to muszą być naprawdę złe).
-
geometrię kół w samochodach, które mają regulację na tylnej osi zawsze wykonuje się zaczynając od tyłu a kończąc na przodzie. ustawianie w alfie tylk przodu nie ma najmniejszego sensu.