-
Wysprzęglik? 1.6 TS
Witajcie,
czy ktoś zna może objawy zużywającego się wysprzęglika albo już zużytego? Sprzęgło jest nowe, ale bardzo problematyczne tzn trzeba się wysilać bardzo, żaby nie szarpnęło przy ruszaniu i zmianie biegów, poza tym co obstawiacie???
Dzięki za info
-
wiesz co ja mam to samo tyle ze sprzęgła nie wymieniałem tylko wymieniłem to łożysko http://www.auto-sas.pl/files/510001530_znak.JPG bo sie zatarło i tyle ze bardzo lekko i fajnie sprzęgło chodzi ale szarpie dalej, czyli mówisz ze to moze być wina wysprzęglika ??
-
Sam mam również do wymiany wysprzeglik i objawy jego zużycia słychać najczęściej jak jest zimno, wtedy przy wciśnięciu sprzęgła taki jakby świst, jak jest ciepło to raczej nie słychać ale własnie nie wiem czy też przypadkiem objawem tego nie są szarpnięcia bo też takie odczuwam.
-
to ja własnie miałem takie gwizdanie jak to łożysko mi sie rozleciało jak było zimno wymieniłem i wszystko niby ok ale dalej szarpie, czyli oprócz tego łożyska wyciskowego które jest na wałku od skrzyni jest jeszcze jakiś wysprzęglik i moze on takie jaja robić ??
-
nie wiem, może się mylę ale czy przypadkiem te łożysko które pokazałeś to nie jest właśnie ten wysprzeglik? Czy to nie jest jedno i to samo?
-
Tak zgadza się to co na zdjęciu w linku wyżej to żadne łożysko tylko wysprzęglik.. który w niektórych przypadkach/autach zwany jest łożyskiem oporowym ale w alfie jest to więcej niż samo łożysko stąd inna nazwa..
-
Czyli one jest odpowiedzialne za szarpanie przy startowaniu, zmianie biegów ? Też mi lekko szarpie ale nauczyłem się już je wciskac :D
-
Bo ja wiem.. wydaję mi się że wysprzęglik to pracuje tak samo aż do momentu kiedy padnie bo nieszczelność będzie i płyn ucieknie z układu.. Ja raczej szukałbym przyczyn tego w samym sprzęgle jednak.. choć może i wysprzęglik :P nie wiem.. wiem że mój zmieniałem przy okazji wymiany sprzęgła "jak Bóg przykazał" i mam spokój..
-
no dobra ale ja wymieniłem to łożysko/wysprzęglik czy jak to sie nazywa i dalej mi zrywa :/ a nie ma jeszcze jakiegoś siłownika bezpośrednio pod pedałem sprzęgła ?? bo nie możliwe ze wszystko jest ok a kurcze takie rzeczy sie dzieją :)
-
Jest pompa sprzęgła na grodzi do której przypięty jest pedał sprzęgła..