JAkie maciie spalanie na luzie jak troszke toczycie sie z gorki? bo mi na komputerze pokazuje 10-11l i nie wiem czemu tak duzo.. mam silnik 1.9 150 km.
Printable View
JAkie maciie spalanie na luzie jak troszke toczycie sie z gorki? bo mi na komputerze pokazuje 10-11l i nie wiem czemu tak duzo.. mam silnik 1.9 150 km.
Pomyśl. Gdybyś przy takich warunkach i prędkości pokonał 100km co mogłoby zająć np. 4 godziny czy wynik 11 litrów jest to dla ciebie sporo? To jest algorytm. Dokładną ilość paliwa spalanego przez silnik możesz odczytać w programie diagnostycznym.
Czyli komputer oblicza spalanie z krecacych kol ?
Przede wszystkim sprawdz jednostki- prawdopodobnie nie masz ustawionych l/100km tylko jakas inna. Prawdopodobnie masz km/l.
Po drugie: komputer liczy chwilowe spalanie na podstawie banalnego algorytmu. Przeplyw paliwa (tzn ile jest wtryskiwane do komor) w odniesieniu do aktualnej predkosci pojazdu.
Czyli jak z gorki jedziemy 100km/h, a spalanie na biegu jalowym wynosi okolo 0.7 l/h (w przypadku mojego 2.4) to spalanie chwilowe bedzie wynosic 0.7l/100km (ale niestety w przypadku naszych aut wyswietlacz pokaze 2.0l/100km czym nie nalezy sie przejmowac). Jezeli jedziemy 25km/h to spalanie chwilowe bedzie pokazywac wg powyzszego przykladu 2.8l/100km.
A tak na marginesie... kto i po co jezdzi na luzie? :/
Dokładnie na postoju nic nie wskazuje, (tj -----) na luzie w czasie jazdy 2 l - co nie do końca jest prawdą (zresztą jak całe wskazania) u kumpla w VW Passacie pokazuje ile "pije" na postoju i ile na luzie.
Taki algorytm. Chcesz inny, kup Passata :P
Jasne, że na godzinę :) Bo na 100km wyszła by nieskończoność jakby im się udało podzielić przez 0 :)