-
Ozonowanie
Witajcie, od przyszłego tygodnia będę w posiadaniu ozonatora, chciał bym się dowiedzieć jakie macie doświadczenia z tym procesem, czy okazał się u was skuteczniejszy od zwykłego odgrzybiania przy pomocy chemii samochodowej, czy efekt był bardziej długotrwały i czy rzeczywiście wyeliminowało to u was reakcje alergiczne jeśli takowe macie.
-
a mu mamy onozer od 3 lat jak nie dłużej i też zapraszamy na zabijanie grzybków do siebie
-
Skoro już powstał taki temat (chociaż bardziej reklama niż temat) to zapytam.
Co lepsze? Zwykłe ozonowanie czy oczyszczanie metodą ultradźwiękową? Które skuteczniejsze? Które starcza na dłużej? Koszt +20 zł w stosunku rocznym przy zachowaniu lepszego zdrowia to nie koszt.
Dla chętnych/niewtajemniczonych link do poczytania:
http://www.forumsamochodowe.pl/ankie...to-vt42476.htm
-
mało wiem o ultradzwiękowym oczyszczaniu ale z tego co rozmawiałem ze znajomymi którzy się zajmują klimą (także domową) ultradźwięki są rozwiązaniem jednak troche bezpieczniejszym, ozon to ozon zawsze chemia a ultradźwieki są neutralne dla zdrowia i środowiska. :)
od znajomego który mieszka w stanach dowiedziałem się o wynalazku który wchodzi na tamtejszy rynek, mianowicie o kapsułkach z koloniami bakterii które żywią się grzybami, pleśniami itd. jest to podobno najskuteczniejsze rozwiązanie a efekty widoczne są już po około 2tyg.
-
O tych kapsułkach nie słyszałem, a fakt może to być fajne rozwiązanie. Najpierw ultradźwięki/ozon, żeby pozabijać, a później kapsułka, żeby nowe się nie pojawiły. Ciekawe kiedy to w Polsce wejdzie :)
-
postaram się to jakoś tu ściągnąć na próbę i wytestować na sobie bo koszt jest duży niestety a działanie niesprawdzone.
-
Te bakterie to ciekawy pomysł. Metoda ultradźwiękowa jest tak bardzo nie pewna bo stwierdzenie " mgła " i " płyn który niszczy mikroorganizmy " to po prostu tak jakby pacjentowi powiedzieć " Pan weźmie tabletkę zrobi sie tam coś powstanie coś pan to coś potem tenteges szmeges i będzie dobrze " Chemii w tym pewno jeszcze jest więcej skoro działa po czyszczeniu bo się wchłonęło w tapicerke..
-
ja dziś ozonowałem w domu łazienkę hmmm odczucia, takie że jak dla mnie lekko chlorowy zapach, ubrania straciły zapach proszku i wg wszystko przestało pachnieć a łazienka jest większa niż auto, ozonowałem 15min, wydajność maszyny 0,8-1.0g/h wytestuje w aucie i zobaczymy czy warto było ;)
-
-
Również ozonujemy ale prawda jest taka, żeby ozonowanie miało sens trzeba je wykonywać regularnie ;)