[156] kolory przewodów głośnikowych z kostki iso inne niż w drzwiach, woda w drzwiach
Zacząłem wymianę sprzętu grającego w Alfie i na dzień dobry kilka dziwadeł wpadło w moje oczy.
1) nie chciałem zmieniać oryginalnych zacisków na kablach idących do głośników, spowodowało to wypięcie się jednego z nich i zwarcie... w następstwie spaliłem głośnik:mad: byłem pewny że głośnik uszkodził się przez pomylenie PLUSA z MINUSEM a okazało się jednak inaczej. Czy w momencie odwrócenia biegunów i pomylenia ich jest możliwe uszkodzenie głośnika?
2) chcąc mieć pewność że prawidłowo będę podłączać kabelki do głośników wyszukałem opisy kostki ISO. Teoretycznie kable wychodzące z kostki są dość logicznie przypisane. - żółto czarny i żółty, szaro czarny i szary, niebiesko czarny i niebieski, zielono czarny i zielony ale... drzwi przednie lewe kabelki w kolorze różowo żółtym i drugi biało czarny. Drzwi lewy tył kable wychodzące niebiesko czerwony i biało czerwony.. I gdzie tu sens i logika ?? które to plusy a które minusy? Czyli kolory kabelków idących od radia są inne niż te wychodzące z drzwi.
3) Ostatnio dość porządnie padało i przechodziły dość mocne burze.. Czy normalne jest że w środku drzwi pojawia się woda?? Np. na magnesie głośnika? Nadmienię że w między czasie wytłumiałem drzwi, demontowałem trójkąty w lusterkach celem przemalowania i przed burzami byłem na myjce :-)
Czy głośniki są jakoś specjalnie osłaniane przed wodą i wilgocią w momencie demontowania oryginalnej pianki? Nie chciałbym narażać nowych głośników na uszkodzenie które może znów wyniknąć z mojego błędnego montażu lub niezabezpieczenia w odpowiedni sposób.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.