-
Odpowietrzenie sprzęgła
Witam,potrzebuje pomocy z odpowietrzeniem sprzęgła,w jaki sposób prawidłowo to wykonać żeby było okey.A pierwsze pytanie czy łapanie sprzęgła bliżej podłogi to właśnie zapowietrzenie czy coś gorszego i jest luz na pedale sprzęgła w jego pierwszej fazie ruchu,tak 1-1.5 centymetra.Dziękuję.
-
Ostatnio miałem podobny problem, w zasadzie sprzęgło wpadało mi w podłogę jak auto postało z 2 dni. Ale jak działało to łapało właśnie przy samej podłodze, chodziło dosyć ciężko i lekko trzeszczało. Powód - zużyta i tarcza i docisk. Możliwe że wysprzęglik też był walnięty chociaż wycieków nie było. Po wymianie wszystkiego sprzęgło "bierze" mniej więcej na środku i chodzi 2x lżej.
Lekki luz na pedale to raczej norma.
-
1 załącznik(i)
U mnie wlasnie po wymianie kompletnego sprzegla bierza wlasnie blizej podlogi niz przed wymiana a moj docisk byl w stanie agonalnym i podejrzewam wlasnie pompke na skrzyni - odpowietrzane bylo przez mechanika, ale czy prawidlowo.. Ogolnie nic nie zgrzyta, biegi wchodza idealnie, nie slizga sie jak przed wymiana, jedynie tak jakby nizej bralo. Pompka nie jest droga, a ze mechanik rozpie... oslone gumowa na tej pompce to wymiana sie jej przyda. Zastanawiam sie jeszcze nad pompka przy pedale..
Luzu na pedale nie mam zadnego..
Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2
-
Z tym,że właśnie u siebie wymieniałem w grudniu u siebie tarcze,docisk i wysprzęglik.Tarcza i docisk używane,ale w bardzo dobrym stanie były,a wysprzęglik nowy.Pedał sprzęgła chodzi lekko, w zasadzie bez zmian,żadnych zgrzytów przy wciskaniu nie ma.
-
Skoro poza tym jest wszystko ok to nie ma się co przejmować, można by faktycznie odpowietrzyć albo najlepiej wymienić płyn w układzie sprzęgła. Opis jest na bank gdzieś na forum bo kiedyś czytałem.
-
Chodzi Ci o wymianę płynu hamulcowego,tak?Będę wymieniał w tym tygodniu olej,więc pomyślałem,że może wymienię też w skrzyni.Dobry pomysł?
-
Plyn w ukladzie sprzegla to ten sam co hamulcowy. Ja bede wymienial przy okazji tarcz i klockow z przodu. Nie wiem kiedy poprzedni wlasciciel wymienial, a zaleca sie z tego co kojarze raz na dwa lata lub co iles km wymiane. Nie sa to drogie rzeczy wiec..
Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2
-
Mam ten sam problem co ty ,muszę jechać do mechanika aby mi odpowietrzył a jak nie to pompka(siłownik) do wymiany :cool:
-
Witam,odświeżę temat.Doszło do tego,że pedał wpadł w podłogę i nie mogłem wrzucić żadnego biegu.Odpaliłem na biegu i powolutku doturlałem się do mechanika.Pierwsza diagnoza,że do wymiany pompka sprzęgła,opcja najłatwiejsza i zarazem najtańsza.Przy okazji wymiany odpowietrzenie,auto odebrałem od mechanika,ale problem pozostał,może nie w takiej dużej skali ale jest.Po nocy jak auto postoi jest w porządku,ale po krótkiej jeździe tak około pięć kilometrów problem wraca i pedał robi się miękki i zaczyna pracować tak gdzieś od połowy zakresu.Gzie dalej szukać?wysprzęglik?wymieniłem go w grudniu razem ze sprzęgłem,możliwe żeby już siadł?Miał ktoś z kolegów podobny problem?
Pozdrawiam
-
Paulos, myślę że to na pewno wysprzęglik skoro wymiana pompy nie pomogła...
Masz gwarancję na tę wymianę?