Witam, czy w 1.9 JTD 16v / 2.4 JTD 20v 'MJet' 2004= po wymianie wtrysków, lub wtrysku, trzeba go kodować, zalewać wcześniej paliwem, lub co kolwiek z nim robić?, czy poprostu zainstalować wtrysk i tyle
Printable View
Witam, czy w 1.9 JTD 16v / 2.4 JTD 20v 'MJet' 2004= po wymianie wtrysków, lub wtrysku, trzeba go kodować, zalewać wcześniej paliwem, lub co kolwiek z nim robić?, czy poprostu zainstalować wtrysk i tyle
Trzeba kodować. Tym się zajmuje już serwis który Ci regeneruje wtryski. Bez kodowania/adaptacji ECU nie będzie w stanie wprowadzić odpowiednich korekt dawkowania na wtryskach. Nie baw się w to sam, jeśli nie masz o tym pojęcia ;)
W MES ustawisz kod wtryskiwacza - jeżeli to masz na myśli :)
Ja zmieniałem jeden - poszło gładko, a w MES jest zakładeczka i KKL bez kłopotu dawał radę z kodem wtryskiwacza - aż za łatwo jak na AR poszło :D
Ok, jeżeli wymienie jeden wtryskiwacz, to trzeba tylko jeden kodować?, czy resetować wszystkie i na nowo kodować całość?
Tylko jeden kodujesz, ten który zmieniłeś. Ja odpalałem auto z niezakodowanym - dramat :P
Dokładnie :) W 156 zwykłym kablem kkl zakodujesz wtryskiwacze np. w 147 już tak różowo nie jest bo jest na CAN-ie.
Udaję, że skrzynia mi nie przeszkadza, a te trochę wibracji - pewnie lepiej nie będzie :)