-
156 Problem z odpalaniem
Witam Wszystkich.
Dziwny przypadek stał się mojej AR, mianowicie poprostu nie pali, niby banalne lecz dość tajemnicze.
Mianowicie, jakiś miesiąc temu podjechałem do sklepu, AR została zamknięta i tyle. Wracam otwieram a tu kręci i nic, pare strzałów powtarzałem czyli próba zamknięcia, otwarcia a zapłon no i nic przez 10 minut. Nagle odpaliła i był spokój więc fajnie ale do czasu. W Boże Ciało czyli 19.06 znowu to się stało nawet dwa razy, raz ok 10 minut drugi przypadek ciut krócej bo ze 4 minuty. 20.06 znowu się to wydarzyło lecz tym razem ze skutkiem padnięcia aku. Więc czekałem ok 30 minut na przybycie pomocy z kablami, może odpali lecz zonk, kreciła i nic... niestety od piątku na mechanika.
Czy ktoś z Was miał już podobny przypadek ?
AR 156 jest to 2.0 16v z przebiegiem 264 tys.
Ma ona też LPG
Z góry dzięki za jakieś wskazówki.
-
Sprawdź czy nie masz błędu U1600 (Immobilizer).
-
Tak jak kolega pisze wyzej nie widziales przypadkiem kontrolki pomaranczowej code ?, jezeli tak to styki trzeba bedzie pod deska przeczyscic zaraz za wtykiem obd sa :p
Wyklepane z dalekiej Galaktyki :-)
-
Właśnie o to chodzi ze Immobilizer po przekręceniu zapłonu świeci się po czym gaśnie po 1-2 sec. Powinno coś wyjść po podpięciu do kompa lecz to dopiero w poniedziałek.
-
U mnie kontrolka na desce gasła, lecz błąd u1600 i tak był w pamięci.
-
Dobra czyli immo nie blokuje rozruchu to juz wiemy, sprawdzales stan swiec, kabli, cewek ?.
Nie tankowales jakiegos paliwka z stacji ktora nie dba o jakosc ?. moze to byc pompa, wtrysk, itp idt. Bez kodów błedu nic ci kaprysna Pani nie powie :-)
Wyklepane z dalekiej Galaktyki :-)
-
Moze masz zle ustawiony LPG poprostu rozjezdza ci mapy PB. Podczas odpalenia zalewa. Nie czuc zapachu benzyny?? Gdy nie dasz rady odpalic? Przynajmniej ja tak mialem.
-
Jest tak bo to sekwencja wiec tylko i wyłącznie odpala na paliwie, awaryjne odpalenia na samym gazie jest to samo, nie odpala wiec możliwe że na dwóch różnych paliwach nie idzie ?
Kolejna rzecz to to że obrotomierz nawet nie drgnął.
Lecz powiem tak, przed chwilą poszedłem dla testu ją odpalić i co? Działa z pierwszego strzału.
Wiec jednak Alfki to kapryśne dziewoje :)
Sprawe zbadam jeszcze tzn komputerem jutro (oby) co wyjdzie to dam znać bo szczerze się gdzieś pojedzie i z buta trza wracać.
-
Alfa przemówiła do mnie podając błędy, oczywiście od ostatniego spisu zdażyło się jej nie zagadać niestety raz na tyle że potrzeba było holować.
Więc tak:
P0130
P0335
P0665
Który bycie obstawiali?
Ja zaczełem od P0335 - Czujnik prędkości obrotowej wału.
Powód tego jest rozmowa z mechanikiem który właśnie to obstawia więc skończy się na wymianie tego czujnika (być może dziś)
Czy reszta może mieć też wpływ że ma problemy z odpalaniem?