-
Buczenie w silniku
Witam.
Przeszukałem forum i nie znalazłem nic.
Po rozgrzaniu silnika buczy jakby zużyte łożysko. Ten odgłos słychać gdzieś koło pompy wspomagania i alternatora. Mam pytanie - czy to może być to czy coś innego??
Na zimnym silniku jest wszystko OK.
Na pewno, tak mi się zdaje, nie jest to z silnika, ponieważ gdy buczy i dodaje gazu nie nasila się buczenie, jest jednostajne.
Proszę o poradę, nie chciał bym wymieniać pompy wspomagania jakby nie to.
-
buczy po wciśnięciu sprzęgła?
-
Może pompa oleju? Ale pompa oleju raczej by wyła przy zimnym silniku.
-
Ściągnij pasek alternatora i wspomagania i zobacz czy to będzie dalej. Możliwe, że pompa wspomagania buczy - często tak maja.
-
Buczy tylko po nagrzaniu się, ale jak zdejmę paski to nic mi to nie pomoże, bo jak zimny to jest wszytko ok.
Mogę jedynie od wspomagania ściągnąć, żeby pochodził sobie i jak się nagrzeje to będę wiedział, ale bez alternatora chyba długo nie pociągnie.
Mam pompę wspomagania i myślę, że najłatwiej chyba będzie ją podmienić i sprawdzić.
-
Piotrek ale w czym problem sciagnac je na cieplym co ?
-
Wiesz, lenistwo i mam delikatne rączki i do tego nie jestem mechanikiem, hehe, ale podjąłem się tego zadania. To nie takie proste zdjąć pasek hehe:P
Od razu ją wymieniłem, bo po zdjęciu paska było wszystko OK . Mam za duże ręce i się nawkurzałem że hej. Nad tą dolną śrubka to już byłem zrezygnowany, nie rozbierałem nic, ani węża od termostatu do chłodnicy nie zdjąłem:D:D
To była pompa wspomagania, tylko, że teraz przy tej mi tak fajnie piszczy jakby turbinka hehe:) Tak delikatnie, taki odgłos jak na luzie skręcasz kierownica i tak ją słychać to u mnie cały czas, fajny odgłos. Mam nadzieje, że to nie objawy kończącej się pompy, bo na bank była ona sprawna bo w poprzedniej alfie jeździłem na niej.
-
Właśnie uwaga:
Powodem może być zbyt mocno naciągnięty pasek. Słyszane odgłosy może wydawać łożysko
Pzdr