Witam. Zauwazyłem ostatnio ze kontrolka hamulca recznego sie żarzy, raz gasie i tak w kółko. Po podciagnieciu dzwigni recznego swieci sie intensywnie , a po opuczczeniu dzwigni sie zarzy lub czasem zgasnie . Co moze byc tego przyczyna.
Printable View
Witam. Zauwazyłem ostatnio ze kontrolka hamulca recznego sie żarzy, raz gasie i tak w kółko. Po podciagnieciu dzwigni recznego swieci sie intensywnie , a po opuczczeniu dzwigni sie zarzy lub czasem zgasnie . Co moze byc tego przyczyna.
Brak płynu hamulcowego?
Lub uszkodzony czujnik w zbiorniczku płynu.
Ewentualnie czy klocki się nie kończą.
Miałem identyczną sytuację po tym jak wymieniałem klocki hamulcowe i przy tym zabiegu upuścili mi trochę płynu hamulcowego. Dolanie go powinno załatwić sprawę.
To nie kontrolka ręcznego, tylko kontrolka hamulca (w ogóle).
Odkręć zbiorniczek wyrównawczy płynu hamulcowego. Z tego co opisujesz powinno go być wyraźnie mniej niż zwykle. Uzupełnij go tak by pływak był w nim lepiej zatopiony. Jeśli problem zniknie i nie powróci w ciągu kilku miesięcy, to wszystko OK.
Jeśli powróci, dolejesz, powróci... To znaczy, że Ci płyn na pewno gdzieś ucieka. Lepiej to sprawdzić gdzie, bo inaczej jak którymś razem depniesz w hamulec, to płyn może Ci szybko uciec z układu (wysokie ciśnienie...). Ciśnienie możesz stracić w sekundę, dwie... I wtedy zostaje ręczny... Hamowanie silnikiem... Na koniec szukanie szczęścia na poboczu :D
Witam. Dzieki za sugestie. Zaraz ide sie pobawic. Jakby co to dam znac czy sie udało naprawic.
Witam. Udało sie naprawic zarzaca sie kontrolke hamulca. Przeczysciłem czujnik poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku .Rozebrałem go i jak narazie nic sie nie dzieje. POZDRAWIAM.
A mówiłem :P