-
Pedał sprzęgła
Witam.Czasami pedał sprzęgła nie odbija do końca. Niedawno wymieniana była skrzynia biegów i sprzęgło, więc zdaniem mechanika powinienem wymienić kompletny pedał sprzęgła. Może ktoś orientuje się z jakiego modelu alfy pasuje pedał. Moje auto to GTV 2.0 TS
-
musisz go podnosić czubkiem buta? może sprężyna pękła przy pedale, albo siłownik "pompa" sprzęgła nie odbija do końca.
-
Tak, muszę go podnosić. Chcę iść na łatwiznę i wymienić cały pedał. Jestem ciekaw czy będzie pasował od innego modelu alfy. Sprężynka jest cała.
-
To samo miałem w seacie, mój mechanik najpierw wymienił sprzęgło a później oczy zrobił że dalej problem;D ale jak wymienisz cały pedał a okaże się że to pompka nie odbija?
-
hmm. Mechanik twierdzi, że problem tkwi w pedale. Mam nadzieję, że się nie myli.
-
Właśnie wróciłem od mechanika, którego postanowiłem zmienić. W innym warsztacie będę zmieniał pompkę i odpowietrzał sprzęgło.
-
super, mam nadzieje że problem zniknie ;] bo to uporczywa sprawa:)
-
dzięki, a no jest to uporczywe, a najlepsze z tego wszystkiego jest to, że już tak się przyzwyczaiłem do podnoszenia pedału sprzęgła nogą, że robię tak samo jeżdżąc swoim drugim autem :)
-
Pedal raczej sie nie zepsuje bo to tylk kawalek blachy :P Sprawdz wysprzeglik, ktory wkrecony jest na gorze skrzyni biegow (pod rura od filtra powietrza), nowy kosztuje 65zl. Drugim elementem jest pompka sprzegla pod pedalem. Sprawdz czy nie ubylo ci plynu hamulcowego, bo zbiorniczek jest wspolny od hamulcy i sprzegla.
Sprawdz ten wysprzeglik, niech ktos naciska sprzeglo, a ty sprawdz czy nie saczy sie plyn. Wymiana i odpowietrzenie to 30minut;)
-
Przyznam, że śledząc wątek od początku, pierwsze co mi przyszło to głowy to wysprzęglik. Ale skoro mechanik stwierdził organoleptycznie co innego... Ciężko dyskutować :)
Wysprzęgliki często padają - u mnie też był wymieniany - pokusiłbym się nawet o twierdzenie, że to usterka typowa dla Gtv.