-
sensor airbag Alfa 156
Witam. Jakiś czas temu zaświeciła mi się kontrolka od poduszki kierowcy i pasażera. Podłączyć się niestety nie mogłem z airbagiem (z silnikiem, abs itd się łączyło) kablem vag kkl od viakena. Po przeczytaniu kilku postów na 99% byłem pewny że uszkodzona jest centralka. Kupiłem inną centralkę o tym samym numerze i kontrolka od poduszki pasażera zgasła ale kierowcy dalej się świeci i nadal nie mogę się połączyć z airbagiem. U poprzedniego właściciela centralki wszystko było ok, znaczy nic się nie świeciło... Gdzie szukać dalej problemu? Czy pozostaje tylko ASO i Examiner...?
-
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o komórce od poduszki pasażera? Chodzi Ci o żółtą lampkę z informacją czy wyłączony jest air bag kiedy montujesz fotelik z przodu?
Częstym problemem sa niestykające sie kostki pod przednim fotelem pasażera, które powodują wyświetlenie błędu.
-
Tak chodzi o tą kontrolkę. Świeciła mi się cały czas bez względu czy miałem ją wyłączoną czy też nie. Po zmianie centralki jest z niż już ok ale nadal świeci się kontrolka poduszki ta czerwona i nie mogę nadal się połączyć z poduszkami.
-
1.Sprawdź styki pod siedzeniami, kierowcy i pasażera. Może tak być że gdzieś cały obieg jest luźny albo coś. Sprawdź też wtyk na samej centralce po dociskaj go. Weź drugą osobę niech ściśnie centralkę ten pomarańczowy wtyk z centralką, tylko bez siły używania :).
Ja tak miałem i ktoś musiał ścisnąć centralkę z w tykiem, żeby móc się połączyć z AirBagiem. Aż w końcu wywaliło mi błąd centralki i poszukuje cały czas ten sam numer co mam centralki :)
-
Ściskanie kostki przy centralce nic nie dało. Kostka pod fotelem pasażera jest ok. Czy pod fotelem kierowcy też jakaś jest bo nic nie widzę? Dziwna sprawa w ogóle bo jak kupiłem Alfę to od początku nie chciało się połączyć z poduchami ale nic się nie świeciło i nagle po 3 latach zapaliły się kontrolki obydwie. Po zmianie centralki kontrolka poduchy pasażera gaśnie a czerwona nadal śweci tzn dokładnie to się zapala na chwilke gaśnie i znów się zapala na stałe już (gdzieś kiedyś czytałem, że jak tak się dzieje to niby centralka jest ok)
-
Czy można jakoś sprawdzić czy jest przejście z wejścia OBD do centralki airbag? Chodzi mi o to, że może przyczyną jest jakaś przerwa w kablu i nie mogę się połączyć przez to.
-
- podłączyć się do centralkę na stole, należy podac zasilanie i linie "K".
- lepiej do airbagu łączy się AlfaOBD.
-
No właśnie dziś kolega mi sprawdził centralke na stole i jest ona ok. Chodziło mi o przejście od wejścia obd do kostki no ale już wiem, że pin 3 z obd do chyba 9 kostki centralki
-
Panowie no i sukces:) choć nie wiem w sumie w jaki sposób heh... Sprawdziłem czy jest przejście no i było więc troszkę się załamałem bo już kompletnie nie wiedziałem gdzie szukać przyczyny ale myślę podłącze i sprawdzę a może się połączy no i ku mojemu zdziwieniu połączyło w końcu z poduchami. Może pin poruszyłem i załapało...sam nie wiem ale jest ok, błędy skasowane i nic mi się już nie świeci:) Ze szczęścia nawet nie zobaczyłem jakie błędy były, pamiętam tylko, że chyba 4. Powiedziałem sobie, że się nie poddam i zrealizowałem plan:)