-
Pytanie o Wał 1.8 T.S
Jak wam sie wdaje czy wał po 2 szlifie nadaje sie do naszych alf. Bo obruciła mi sie panewka i dałem wal do szlifu i powiedzieli mi ze trzeba robic 2 szlif mowił mi tez ze ciezko take panewki dostac ale ze postara sie załatwic i pytanie take ile na takim wale da sie przejezdzic. z gory dziekuje za odpowiedz.
-
Zdaje się, że jeśli operacja zostanie wykonana zgodnie z zasadami szlifowania i montowania takiego wału, to nie powinno miec to żadnych negatywnych skutków dla żywotności silnika. Tylko chyba dobrze byłoby przez kilkaset (kilka tysięcy) pierwszych kilometrów byc ostrożnym w dawkowaniu obciążeń, żeby wszystko ładnie się ułożyło.
Nie jestem fachowcem, ale logicznie patrząc z mojej perspektywy tak to wygląda. :)
-
Dzieki za odpowiedz :) ale jeszcze moze sie ktos wypowie mial z tym cos wspulnego i wie.
-
ja musialem robic szlif po obroconej panewce... 1,4ts i jak dotad wszystko cacy, ostatnio nawet pokrecilem do odciecia i dala rade:D
jak to wyglada od strony trchnicznej, nie wiem, robil to fachowiec...
-
Ja mam drugi szlif w 2.0 i póki co jeździ :)
-
Dzieki za pomoc :) ale martwi mnie jeszcze jedna rzecz dzwonil do mnie ten fachowiec od szlifow i powiedzial ze wał jest krzywy byl bardzo zdziwony powiedzialem mu ze musialem dojechac bo jechalem na ferie o zrobilem tak 5 km powolutkui powiedzial ze to od tego tak moglo sie zrobic. ponos 4 setki jest krzywy i powiedzial ze bedzie trzeba prostowac wał :( i uprzedzil ze podczas prostowania moze peknac. i co teraz mam zrobic ? powiedzial ok 650zl prostowanie szlifowanie i panewki dodal ze jeszcze pompe oleju sprawdzic trzeba bo od czegos sie obrucila ta panewka. bo kupywanie wału np na allegro to tez take niepewne. i juz sam nie wiem prosze o wasze porady.
-
hmm moze rozejrzyj sie za uzywanym walem w dobrym stanie?
-
Niezaleznie jaką opcje wybierzesz warto zrobić osiowanie i wyważanie wału.Nie znam dobrze inf.technicznych ale może dobrym wyjsciem dla wałów z TS byłoby azotonasiarczanie.
-
Już drugi szlif dość mocno osłabi wał (pewnie jeszcze żadna tragedia) ale wygięcie (i prostowanie) to już mocno chyba osłabia całą strukturę i nie sądzę, żeby to było warte zachodu. W końcu da się te wały jeszcze kupić.
-
To widze ze lepiej kupic uzywany ciezko o taki jeszcze z 1.8 na allegro to juz wcale no ale poszukamy. dzieki za cenne rady :)