-
Witam :)
Dzień dobry, witam serdecznie wszystkich alfomaniaków :)
Mam na imię Patrycja i dosłownie jutro minie miesiąc, odkąd jestem szczęśliwą właścicielką czarnej Alfy 147, 1.6 benzyna, 120 KM, 2006 r., wersja Progression :)
Moja Bella przyjechała z Niemiec, jestem jej pierwszym właścicielem w Polsce, a trzecim w ogóle. Kupiłam w komisie. Podjęcie decyzji o zakupie nie należało do łatwych..domyślacie się zapewne dlaczego :)
Sprawdzając auto przed zakupem u mechanika, usłyszałam słowa, które niejako oddadzą powód dla którego zdecydowałam się na zakup. Otóż pan mechanik, gdy okazało się, że auto jest technicznie ok, na moje pytanie, czy poleca to auto, tą markę...odpowiedział: " proszę pani, alfy kupuje się sercem, nie głową".
Poczułam się nieco zażenowana tymi słowami, oczekiwałam merytorycznych argumentów.
Stąd trafiłam również na Wasze forum. Czytałam dniami, nocami, wyszukiwałam plusy, minusy i podjęłam w końcu decyzję, jak uważałam na początku "wysokiego ryzyka", że jednak...kupuję :)
Cóż...może to serce jednak zwyciężyło i takim sposobem mam śliczną, czarną Bellę :)
Po zakupie pierwszą czynnością była wymiana oleju na Selenia 20K, filtra powietrza u Pana Piotra w PEM w Szczecinie. Zapewne właściciele alf wiedzą o kim mówię.
Pan Piotr "obejrzał" auto. Wskazał kilka mankamentów wartych naprawy. Tak więc, jesteśmy już po wymianie tylnych wahaczy, załataniu skrzyni biegów, miała drobne wycieki na 5 biegu i po geometrii. Więcej usterek nie znaleziono i szczęśliwie codziennie kursuję moją czarnulą :)
Boli trochę serce gdy domaga się "pożywienia" :) kreseczki na wskaźniku paliwa w szybkim nieubłaganie tempie lecą w dół, ale mówi się trudno, coś za coś :) wstępnie wg moich obliczeń pali ok. 11 litrów :)
Nie zapeszając, jeździ mi się rewelacyjnie. Nic mi nie stuka, nie puka, śmiga jak ta lala:) dotychczas jeździłam opelkiem z 1994 r., więc sami rozumiecie, że gdy przesiadłam się do alfy, czuję się jak w niebie. Jak na dzień dzisiejszy czuję, że "nie taki diabeł straszny, jak go opisują" i obym w tym wrażeniu, czy też opinii tkwiła jak najdłużej :)
Jak na początek to chyba tyle. W drugiej odsłonie załączę zdjęcia mojej Alfy :)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i na pewno będę zaglądać tak często jak tylko czas pozwoli :)
-
4 załącznik(i)
Fotki
-
Faaajna :) Niech się jeździ bezproblemowo, zakładaj temacik! Swoją drogą to ja nie wiem jak można kupowac tak bez uczuć :P Bierze się tą dla której bardziej serce zabije :) A poza tym jak się dba to jest git. A części się w kazdym autku zużywają. Pozdrawiam!