Giulietta LPG na autostrady?
Czesc,
Na poczatku chcialem sie przywitac, to moj pierwszy post na forum ale jesli kupie to co mysle ze kupie, to pewnie bede czesciej pisał ;)
Mysle mianowicie o kupnie Giulietty 1.4 w benzynie - nie wiem jeszcze czy 120 KM czy 170.
Nie bardzo wiem do kogo moglbym sie zwrocic a potrzebuje porady...
Samochód ma mi służyć głownie do dojazdów głównie autostradą. Teraz mam diesla który pali ok 6-6,5 l i to niestety jest za dużo + już czas na zmianę samochodu.
Na autostradzie do tej pory jeżdżę na tempomacie ok 130-150 km/h (ok 200 km ) + ok 50 km drogami 90 km/h (tutaj sporo niższe spalanie). Na otomoto nie ma wystawionej żadnej Giulietty z LPG wiec nawet jeśli chciałbym kupić i spróbować się przejechać żeby samemu zobaczyć jakie jest spalanie - nie jest to możliwe.
I pytania konkretnie są takie:
1. czy na takie prędkości (130-150 km/h) na autostradzie lepsza jest wersja 120 czy 170 KM? Jestem totalnym laikiem ale wydaje mi sie ze 170 KM zawsze bedzie palilo wiecej. Z drugiej strony z większymi prędkościami powinno sobie łatwiej radzić niż 120 KM... No i zupełnie nie wiem jak to wygląda w przypadku gazu. Jeśli chodzi o przyspieszenie/ dynamikę to dla mnie trzeciorzędne znaczenie. Chodzi tylko o oszczędność przy tych prędkościach...
2. czy gaz można założyć bez problemu? Wiem, ze już chyba nie instalują w fabryce LPG ale skoro instalowali to chyba znak ze LPG dobrze działa z samochodem...
3. czy w ogóle Giulietta to dobry wybór na autostradę czy mam zapomnieć? 10l LPG mnie urządza, 11 z bólem ale może też...
Poza dojazdami pon-pt, jezdze glownie po miescie ale tu w sumie nie ma znaczenia jakie jest spalanie. Na pewno na jakimkolwiek spalaniu gazowym wyjdę taniej niż jest to obecnie :) Giulietta bardzo mi sie podoba tez z wyglądu, dlatego tak mocno się trzymam takiego wyboru....
Będę baaardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady/ informacje... zwłaszcza od tych którzy mają LPG założone w Julii ;)
Pozdrawiam,
frt