-
Gwizd turbo?
Witam. Od kilku dni dochodzi mnie gwizdabie. Na wolnych obrotach nic nie slychac. Gwizd jest tylko po postoju samochodu, nawet jezeli 10 min temu wczesniej jechalem. Wystarczy , ze auto chwile postoi i juz slyvhac gwizdanie przez pierwsze kilkanascie metrow. Po chwili gwizd ustaje i wszystko jest ok. Auto ciagnie ok. Olej tyle co wymieniony. Gorna rura ic-silnik to kwasowka, dolna jeszcze nie wymieniona, ale wydaje mi sie ze jakby miala dziure to caly czas by gwizdalo. Ponizej link do filmiku.
http://youtu.be/bifER_joCYI
Zauwazylem, ze jak te kilka metrow po odpalebiu przejade z obrotami do 2 tys to nie slyvhac zadnego gwizdu, nawet jak potem jade normalnie..
Gesendet von meinem Xperia Arc
-
Gwizd (charakterystyczne jęczenie karetki pogotowia)na zimnym silniku przy prędkości obrotowej ok 2000obr/min jest dopuszczalny. jeśli występuje w sposób ciagły również po rozgrzaniu to turbina powoli się kończy. U ciebie nie słychać nic niepokojącego.
-
a czy to czasem pasek wielo klinowy nie piszczy?
-
Pasek nie piszczy, ale wydaje mi sie, ze to z okolicy kolektora wydechowego - przynajmniej tak mi sie wydaje po tym jak wczoraj obsluchiwalem silnik, ni ale tam jest turbo takze.. Szykuje mi sie wymiana odcibka wydechu z plecionka oraz tlumika koncowego i przy okazji wymienie chyba uszczelke na kolektorze wydechowym - przerazaja mnie jedynie przyrdzewiale szpilki. Zna ktos moze ich numer katalogowy to wymienie je odrazu na nowe i jakim.momentem sa one dokrecone??
Gesendet von meinem Xperia Arc
-
Witam, czy Wasze AR tez tak maja ze slychac gwizdanie turbo przy przyspieszaniu? chodzi mi o dosc mocno slyszalne przy otwartych oknach lecz gdy je zamkne to swist jest prawie nieslyszalny. dzieje sie to tylko przy przyspieszaniu. z gory dzieki za pomoc ;) AR 147 1.9 JTDm 8v 120km 2008r.