-
JTD - różnice?
Cześć. Jak niektórzy wiedzą mój JTD umiera. Przy obecnych cenach tego silnika nie opłaca mi sie go remontować. Tu pojawia się moje pytanie - czy JTD 105 km może sie od siebie różnić? (tzn. Czy słupek np od Fiata Bravo będzie pasował).
PS
Pytanie wydaje się banalne i zapewne niczym się nie różnią, ale wole sie upewnic zanim wydam kase :)
-
pamiętaj o obiecanym turbo dla mnie :D
-
różnią się na pewno komputerem, bo bravo miało coś ok 200 Nm a 145 ma 250. Na Twoim miejscu szukał bym całego silnika, który można odpalić sprawdzić, przekładkę ogarniesz sam, a swojego rozbierzesz i puścisz na części albo coś sobie ew. zostawisz.
-
Michał - kupiłem taki już od Bravo właśnie. Sprawdzilem, przegazowałem, silnik malina. Cena była na tyle dobra, ze mi sie to oplacało. Sprawdzałem wszystko. Słupek, wtryski, turbina są te same. Wiec pakuje to co kupiłem i tylko co lepsze to przekładam.
-
to super, ciesze się ze jednak zostajesz przy 145, szkoda takiego egzemplarza, tym bardziej jesli by miała isc na części. Daj znać jak już przeszczepisz serducho.
-
Czekam tylko aż z dawcy zostanie wyjęte. Wtedy jade po nie i zaraz do znajomego który ma miejsce i sprzęt. Filtr oleju i olej już kupiony. Cała reszta jest nowa w moim, dlatego przełoże.
Myślałem, ze ktoś mi szybciej odpowie, dlatego założyłem ten temat. Wszystko opiszę w swoim.
-
Przy okazji wymiany silnika i łatwego dostępu do wszystkiego sprawdziłbym alternator i rozrusznik mając tyle wolnego miejsca, bo później w budzie będzie ciężko. Przynajmniej w 156 z altkiem się troche namordowałem, aby wyjąć dziada...
-
Alternator mam zregenerowany - rok temu, rozrusznik byl z pol roku temu robiony