-
Awaria spryskiwaczy
Witajcie. Mam uciążliwy problem. Dziś okazało się że nie działają mi spryskiwacze przedniej szyby. Po naciśnięciu rączki przy kierownicy, ruszają się tylko wycieraczki. Nie słychać charakterystycznego dźwięku pompki. Pewnie jest spalona, ale czy na pewno? Co należy sprawdzić, aby to potwierdzić bądź wykluczyć? A i jeszcze gdzie mogę ewentualnie dostać nową? Bo jakoś nie mogę nigdzie jej znaleźć. Auto to 159 1.9JTDM 120km wersja bez ksenonów. Poradźcie coś proszę.
Pozdrawiam
-
po pierwsze sprawdź bezpieczniki, po drugie zdejmij lewe nadkole, tam będzie pomka i sprawdź kostkę zasilania, możliwe że jest zasyfiona i nie styka. po 3 na allegro za grosze kupisz sprawną używkę. mozesz jeszcze zdjąć same spryski i przedmuchać kompresorem.
-
Dziękuje za rady. Chodzi o bezpiecznik F 43 w skrzynce koło kierownicy? Zielony 30 amperowy? Czy któryś oprócz niego też sprawdzić?
-
szczerze mowiąc to nie pamiętam. trzeba by zerknąć do instrukcji, pod maską jest do sprysków lamp a czy do szyb ??
-
miernik w rękę i wpinaj się w konektor od zasilania silnika spryskiwaczy. Sprawdź czy brakuje masy czy napięcia wtedy wiadomo w którym kierunku szukać
-
No i po awarii. Gwoli ścisłości, bezpiecznik od pompki spryskiwaczy szyby, jest koło kierownicy (F43), obok akumulatora jest F09 odpowiedzialny za spryskiwacze reflektorów. Dostałem się do pompki, nawet bez odkręcania koła. Zdjąłem ją, poczyściłem styki na kostce i samej pompce. A potem wszystko skręciłem na nowo i o dziwo zadziałało. Łączny koszt jak dla mnie: 0 złotych. Dla ciekawskich napisze że, nowa pompka prosto z ASO kosztuje 123 złote brutto. Pozdrawiam
-
Brudne styki to standart :)