-
Nagłośnienie BOSE
Szukałem w opcji szukaj ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania:
zakupiłem alfunie 156 sw 2.4 jtd 2000r oczywiści nie ma w niej radia :)
i spotkała mnie miła niespodzianka gdyż auto ma w bagażniku oryginalna tubę, na żadnych maskownicach głośników nie pisze że to bose czy były jakieś inne zestawy firm ???
po wpisaniu w e-pera nr nadwozia zar93200000132913 wychodzi ze są to głośniki zestaw hi-fi
nie chce rozpruwać boczków boje się ze juz ich tak ładnie nie złoże. jak to ? sprawdzić czy to bose.
Ale moje pytanie brzmi. Jak jest ten zestaw głośników musi być wzmacniacz gdzieś a ja w luce po radiu nie widzę tam żadnych kabelków chinch żeby podłączyć nie fabrycznego radia
są tylko kostki iso czy w nich idzie jakies sterowanie do tuby ???
czy żeby to grało to trzeba kupić jakiegoś orginalnego Blaupunkta seryjne radio alfy
czy mogę kupić CLARION DXZ588RUSB i będzie wszystko grało tuba w bagażniku też ???
prosze o pomoc gdyż w tej tematyce jestem orłem ???:)
-
Ja mam u siebie ten sam zestaw głośników+oryginalna tuba w bagażniku (zabudowana po lewej stronie-sportwagon). Zmieniłem radio z Clariona w którym zacinały się przyciski na Alpine CDE-9880R i wszystko jest ok. Jedyny problem w tym układzie jest taki że nie można oddzielnie sterować tubą (radio ma taką funkcję). Dodam że podłączyłem radio przez kostki iso. Pozdrawiam.
-
dziękuje bardzo kolego za odpowiedz.
mam pytanko po podłączeniu normalnie kostek iso tuba w bagażniku gra ?
a czy pod Clarionem mozna było sterowac tubą ???
czy to są głośniku bosse czy jakieś innej firmy
-
Co do marki głośników to nie wiem bo nie rozbierałem boczków(może dlatego że jakość dźwięku jak dla mnie ok). Pod Clarionem tak jak teraz nie można było sterować tubą ale w obu przypadkach grała tzn i pod Clarionem i teraz pod Alpiną. Zauważyłem że jak dam więcej dźwięku na tył to tuba gra głośniej tzn bardziej ją słychać. Pozdrowionka.
-
no to juz nie mam wątpliwości zakupuje radyjko CLARION DXZ588RUSB
pozdrawiam
-
Nie trzeba rozbierać boczków, żeby się dobrać do głośników. Okrągłe maskownice są na wcisk i można je spokojnie wyjąć. Tyle, że to i tak nic nie da, bo głośniki są "no name" - nic na nich nie jest napisane. No chyba, że z tyłu , ale już wykręcać mi się ich nie chciało. W każdym razie nie jest to Bose - Bose pojawiło się w 2002 roku, po lifcie środka.
A tubą nie da się oddzielnie sterować, tak jak napisał mOOn. Podpięta jest normalnie, razem z tylnymi głośnikami - zapewne jest jakaś zwrotnica po drodze, ale nie szukałem. Ważne, że jako tako (wystarczająco na moje potrzeby) gra.
-
Jeśli chodzi o sterowanie tubą to napisałem że jest taka funkcja w radiu ale przy tym podłączeniu nie działa. Tuba jest podpięta pod tylne głośniki bo jak dam wiecej dźwięku na tył to ją słychać bardziej. Jeśli chodzi o brzmienie to dla mnie wystarczające.
-
witam macie może opis kostki wchodzącej do tego suba u mnie nie działa i chciałbym na krótko podłączyć żeby sie dowiedzieć gdzie jest awaria ale nie wiem jak
-
mOOn masz sterowanie radiem w kole kierownicy ?? jeżeli tak to jak podłączyłeś ?? Ja też mam BOSE. W domu leży mi Alpine CDE9881R i w najbliższym czasie będę chciał go podłączyć podobno trzeba mieć jakiś adapter bo wszystkie głośniki idą przez wzmacniacz i podłączone jest to przez te małe iso.
A tak a pro po BOSE to wydaje mi się, że to jest ulepszony Blaupunkt :confused:
-
Głośniki fabryczne w 156 przed fl są sygnowane logo producenta takim jak np. zegary, więc są to jakieś budżetówki robione na zlecenie fabryki.
żeby wyjąć maskownice z drzwi wystarczy kawałek blaszki lub scyzoryk czy nożyk z cienkim ostrzem, UWAGA !!! maskownice mają po 3 zatrzaski sprężynowe i jeden ząbek rozmieszczone w układzie krzyżowym (po przekątnych maskownicy) więc nie radzę naważać zatrzasków na siłę, wystarczy wsunąć np. blaszkę pomiędzy maskownicę a boczek w takim miejscu (najlepiej w 2 różnych miejscach równocześnie) gdzie nie ma zatrzasku czy ząbka, a następnie delikatnie podważyć maskownicę, powinna w miarę łatwo dać się wyjąć. podobnie robimy z sopranami.
do demontażu samych głośników w drzwiach, to wystarczy śrubokręt krzyżakowy średniego kalibru, typowy w montażu głośników.
Co do sposobów połączenia tuby z resztą systemu audio, to polecam lekturę schematu elektryki w EPER.