-
Parktronic
WitamNiedawno stałem się posiadaczem mojej wymarzonej Alfy 159. Niedługo postaram się wkleić kilka zdjęć i pokazać co udało mi się nabyć. Na wstępnie mam mały problem. Seryjnie zainstalowany jest Parktronic co w mieście jest dla mnie sprawą mega ważną. Na moim osiedlu jest gigantyczny problem z parkowaniem, często trzeba się mierzyć z małymi lukami, żeby w ogóle gdzieś wjechać. Niestety czujniki nie działają, co prawda gdy np. wrzucę wsteczny słychać brzęczyk, że się załączają czujniki ale jak do czegoś podjeżdżam w ogóle nie słychać, że do czegoś się zbliżam, to samo jest z przodu. Czy ktoś wie co z tym zrobić? Szukać jakiegoś elektryka czy oddać do ASO? Ktoś może to robił i wie jaki to orientacyjnie koszt? Z góry dziękuję za pomoc i jakieś namiary, jestem z Warszawy. Pozdrawiam :)
-
Jeśli masz dźwięk jednostajny ciągły tz że coś jest nie tak. Podłącz do MES i sprawdź jaki masz błąd. Wystarczy że jeden czujnik się nie zgłasza i cały system nie będzie działać
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
Gdy wrzucę wsteczny to jest takie jedno krótkie może 2 sekundowe "pipnięcie" które ustaje i dalej system w ogóle nie informuje o zbliżaniu się do przeszkody. Odnośnie podłączania do MES to dopiero zaczynam swoją przygodę z Alfą i nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić :). Ktoś poleci mi elektryka dobrego w Wawie obeznanego z Alfami?
-
Nie potrzebujesz elektryka, tylko kogoś kto ma sprzęt do czytania błędów w Alfie. I w drugiej kolejności kogoś, kto będzie potrafił zdjąć zderzak do wymiany uszkodzonego czujnik parkowania. Uszkodzenie jednego czujnika wyłącza cały system, a jest ono najczęstszą przyczyną awarii. Drugą przyczyną są zaśniedziałe kostki w instalacji pomiędzy zderzakiem i nadwoziem.
-
Dzięki, myślicie żeby to zgłaszać do ASO? Myślę, że koszta mnie zabiją :/ na chwilę obecną nie znam jeszcze nikogo takiego w Warszawie kto byłby mi w stanie pomóc. Zczytać błędy myślę, że jestem w stanie, z tego co wyczytałem wystarczy kabel OBD II i program Multiecuskan. Trochę się bawiłem w grupie aut Volkswagen więc myślę, że sobie z tym poradzę.
-
Krzychu do Radzymina masz blisko, więc jak chcesz to zapraszam podepniemy pod kompa :) jak coś to PW.
-
Dzięki :) a w razie czego ktoś mi tam pomoże z czujnikami na miejscu? :)
-
Pytasz o serwis czy domowego speca :D ?